Kakao, nápoj bohů, indiánů a šlechticů. Teď si na něm pochutnáte v medu

Přemýšlíte, jak ozdravit tělo, zlepšit náladu, prodloužit život, a aby to navíc báječně chutnalo? Máte to na dosah ruky. Superhořká superpotravina kakao. Přesněji – suroviny z kakaovníku. Ve spojení s naším medem neodoláte. Pojďte se o tom zázraku dozvědět něco více.

Ochucený kakaový med

Kde se bere úžasná síla kakaa? Kakao dělá kakaem alkaloid theobromin, ale kromě něj obsahuje ještě:

  • minerály (draslík, fosfor, hodně hořčíku, mangan, měď, selen, síru, vápník, zinek, železo),
  • další látky jako anandamid a kofein,
  • antioxidanty (flavonoly),
  • zdravé tuky.

Díky tomu je kakao skvělé na srdce a mozek. Povzbuzuje srdeční činnost, snižuje vysoký krevní tlak a rozšiřováním cév zvyšuje průtok krve. Lépe tak vstřebáte živiny. A mozek si kakao také užije. Budete šťastnější, lépe se cítit, snáz zvládnete starosti. Zlepší se vaše paměť, soustředění i tvořivost. K tomu všemu kakao:

  • uvolňuje napětí v unavených svalech,
  • zlepšuje růst vlasů a nehtů,
  • zvyšuje milostnou touhu,
  • pomáhá při nachlazení,
  • dostává tělo do formy,
  • zvětšuje chuť k jídlu,
  • platí na astma.

Jak se vyrábí kakao? Není to jen tak

Tohle všechno kakao dokáže. A já vám zatím vysvětlím pojmy. Protože začátek musíte hledat u stromu jménem kakaovník pravý. Latinsky Theobroma (česky „potrava bohů“), čeleď slézovitých, kam patří ještě třeba baobab, bavlník, ibišek, ale i naše lípa. Z jeho plodu se využívají semena, zvaná kakaové boby.

Když se upraží a nadrtí, vzniknou nibsy.

Když se usuší a rozemelou, vznikne kakaová hmota, základní kakaová surovina. Fakt hodně hořká.

Z ní se lisuje kakaové máslo pro výrobu čokolády a pravého kakaa. To, co zůstane, je kakaový prášek. Má nižší kvalitu, ale je levný. Takže se z něj dělá běžné instantní kakao, při větším průmyslovém zpracování honosně nazývaný „holandské“.

Odkud pochází kakao? Pátrejte u indiánů

Kakaovník samozřejmě není z Evropy. První kakaové boby sem dovezli až Španělé v 16. století. Jejich tajemství si dlouho nechávali jen pro sebe, takže angličtí piráti kakao z přepadených lodí vyhazovali do moře. Žádnou cenu pro ně nemělo. Zato alchymisté ho využívali jako „černé zrno“. I smetánka si vůni čokolády rychle oblíbila. Rád ji mlsal král slunce Ludvík XIV., v Londýně roku 1657 otevřeli první „Chocolate house“ a v 18. století už jely naplno manufaktury.

Ochucený kakaový med s chilli

Španělští dobyvatelé v Americe objevili doslova kakaovou kulturu.

Kakaovníky tam prapůvodně divoce rostly v džunglích kolem Amazonky a staří Olmékové z nich sklízeli už před 3 500 roky. Říkali jim „cacauatl“, mayské slovo „kakaw“ se překládá jako matka kakovník a čokoláda se odvozuje od výrazu „chocol’ha“.

Vyzkoušejte naše ochucené medy s kakaem:

kakaový | kakaový s chilli | kakaový se skořicí | s kakaovými boby | oříšky a kakao

Americké národy kakao doslova uctívaly, řada z nich kakaovými boby platila. Aztékům ho podle legendy z nebes přinesl společně s kukuřicí opeřený božský had Quetzalcoatl. Mayové věřili, že ho objevil hrdina Hunahpú, jakmile bohyně Ixmucané z kukuřice stvořila člověka. Kostaričtí Bribriové nesměli kakaovník pálit, protože v něm prý byla začarována božská dcera Iriria.

A když conquistadora Cortéze uctili lahodnou čokoládou ve zlatém poháru, myslel si, že skutečně objevil ráj na Zemi. Tak.

Ochucený kakaový med se skořicí

Dnes se kakaovník pěstuje v tropech kolem celého rovníku. Do Indonésie a na Filipíny ho přivezli opět Španělé a po vzniku samostatných států v Latinské Americe se centrum jeho produkce přesunulo do Afriky. Největší plocha plantáží se rozkládá v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále především v Ghaně, Kamerunu a Nigérii.

Další zajímavé články na našem blogu