Piškotové úly s jahodami a jahodovým medem

Recept na piškotové úly s jahodami a jahodovým medem vás možná překvapí. Najdete v něm bílou mouku, cukr i máslo, ale chybí v něm nějaké zvláštní nutriční vychytávky jako třeba celozrnná mouka, čekankový sirup či řepkový olej. Možná si říkáte: „Proč? Jsme přece v nutričním koutku.“ A o tom to právě je. Tímto receptem bych totiž chtěla poukázat na něco velmi důležitého: na zdravý vztah k jídlu.

Zdravý vztah k jídlu považuji za velmi důležitou součást stravování. Jak praví jednoduchá moudrost, „jíme proto, abychom žili, ne naopak“. Jídlo má v našem životě i jinou funkci než pouze palivo pro tělo. Je to krásná oslava chuti, společenská událost, která se mnohdy váže k silným emocím.

Každý pokrm v našem životě proto nemusí být, co se živin týče, perfektně nutričně vyladěný. Někdy prostě stačí obyčejný piškot, trocha medu, jahod a krásné, chutné jídlo je na světě. Dezert je zkrátka dezert, sladká tečka.

 Piškotové úly s jahodami a jahodovým medem

Myslete tedy také na to, aby vám jídlo v životě dělalo radost. Občas se vyváženost neskrývá ve skladbě makronutrientů, ale ve vyváženém pohledu na jídlo jako takové.

Vyváženě a medově dobrou chuť vám přeji. Vaše nutriční terapeutka Petra.

Recept na piškotové úly s jahodami a jahodovým medem

Ingredience na 6 porcí piškotových úlů s jahodami a jahodovým medem

Piškot:

  • 130 g hladké mouky,
  • 3 vejce,
  • 90 g cukru,
  • 2 lžíce akátového medu,
  • 30 g másla,
  • 1 lžička jedlé sody.

Krém:

Náplň:

  • 200 g jahod,
  • 1 balení vanilkového pudinku,
  • 1 lžička jahodového medu,
  • 400 ml vody.

Piškotové úly s jahodami a jahodovým medem

Postup přípravy piškotových úlů s jahodami a jahodovým medem

Doba přípravy: cca 1 hod

  1. Bílky vyšleháme se špetkou soli.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem, medem a máslem, potom postupně přidáme mouku se sodou a vyšlehané bílky.
  3. Pečeme ve formě na 170 °C asi 25 minut.
  4. Mezitím nakrájíme jahody, svaříme s vanilkovým pudinkem a necháme vychladnout.
  5. Vyšleháme suroviny. Vytvořeným krémem naplníme cukrářský pytlík.
  6. Upečené úly necháme vychladnout a naplníme jahodovou náplní.
  7. Ozdobíme krémem a jedlými květinami.
  8. Dobrou, vyváženou chuť!

 Piškotové úly s jahodami a jahodovým medem

Výživové hodnoty na 1 porci piškotových úlů s jahodami a jahodovým medem

  • 467 kcal,
  • 11,6 g bílkovin,
  • 46,3 g sacharidů (z toho 24,5 g cukrů),
  • 25,8 g tuků,
  • 1,2 g vlákniny.

Piškotové úly s jahodami a jahodovým medem

Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.