Velikonoční beránek

Blíží se Velikonoce a k nim neodmyslitelně patří pečený velikonoční beránek. Pečeme ho doma s láskou.

Velikonoční Beránek

My pečeme beránka z třeného těsta, do kterého dáváme také květový med. Jako očička mu dáme rozinky a také ho posypeme moučkovým cukrem. Zbývá už jen mašlička na krk pro parádu. Prostě krasavec. Mňam! My ho jíme od zadečku :-)

Recept jednoduše a přehledně

  • 6 vajec
  • 25 dkg másla
  • 20 dkg cukru krupice
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 6 lžic tekutého květového medu
  • rozinky
  1. Do misky dáme oddělené žloutky, změklé máslo a cukr. To všechno mícháme – „třeme“ až je ze směsi vzdušné světle žluté těsto.
  2. Do těsta postupným zamícháváním přidáváme mouku, citronovou kůru, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vlažné mléko, med a rozinky. Nezapomeňte si nechat stranou dvě rozinky na očička.
  3. V poslední fázi přidáme bílky ušlehané do bílé pěnové konzistence – do sněhu.
  4. Těsto vylijeme do vymazané formy máslem a vysypané hrubou moukou. Pozor: dobře vymazat a vysypat především na čumáčku. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C 50 minut. Upečené těsto poznáme zabarvením – zlatohnědé a vpichem špejlí – těsto nesmí na špejli ulpívat v syrovém stavu, špejle musí zůstat po vpichu čistá a suchá.

Tip: očička lze nejlépe přilepit cukrovou polevou nebo rozehřátou čokoládou na pečení

Víte, že med při pečení zásadně neztrácí na vlastnostech a svých cenných látkách? Více čtěte v našem článku Mýtus: Med v horkém čaji ztrácí na kvalitě. Není tomu tak!

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek - bez něj se Velikonoce neobejdou. Veselé Velikonoce přeje Josef a Alena Včelařství Domovina