Med s jablky a skořicí 170 g
Související produkty
Detailní popis produktu
Med s jablky a skořicí 170 g
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Koulelo se, koulelo červené jablíčko a hup do našeho domácího medu. Skořice u takové lahodné legrace prostě nemohla chybět:
„Dej mi babko jedno jabko,
k němu přidej skořici.
Já ho zblajznu v cuku letu
lžičku v medu nořící.“
Dnes je v módě epl a kdejaká apka. My si holt potrpíme na klasiku a nedáme dopustit na jabka.
Jak jsme objevili jablka, skořici a med?
Jablíčko bylo naše asi nejčastější ovoce v dětství. A takový štrůdl z něj, bašta! Skořice má úžasnou vůni a k jablku prostě patří. Tak proč ty dva parťáky nespřátelit s naším domácím medem?
Složení a konzistence skořice s jablky v medu
Skořicový med s jablkem se skládá výhradně z medu a lyofilizovaných jablek a mleté skořice. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i lyofilizované ovoce. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s jablkem a skořicí v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná jako by bylo právě sklizené.
Skořice – popis a zajímavosti
Koření skořice se získává z kůry stromu, který patří do čeledi vavřínovité. Skořicovník čínský pochází z Barmy, skořicovník ceylonský má původ na Srí Lance. Dnes se pěstuje v tropech Afriky, Asie i Ameriky. Nejvíce skořice se vyrobí v Indonésii, Brazílii, na Madagaskaru či Seychelách.
- Skořici v léčitelství úspěšně používali už staří Číňané, Egypťané a Řekové.
- Za její rozšíření do celého světa můžou Portugalci a Holanďané.
- Samotné koření vzniká drcením voňavé kůry skořicovníku.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba jablečného medu se skořicí
Ochucený med se skořicí a jablkem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu, pokračuje česáním jablíček a vrcholí mícháním se skořicí. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme jablko se skořicí v medu nejraději?
Jasně, jablko, med a skořice! Mlsáme to klidně jen tak na lžičce. Vy si na medu se skořicí a jablky pochutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů a především do dezertů (jablečný závin, skořicové hvězdičky, zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Náš tip: udělejte si život sladký s kynutými skořicovými šneky.
Podrobnosti o skořicovém medu s jablky
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1 396 / 333 kcal |
Tuky | 0,1 g |
Z toho nasycené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 82 g |
Z toho cukry | 76 g |
Bílkoviny | 0,6 g |
Sůl | 0,01 g |
Obsahuje: květový pastovaný med (94,75 %), lyofilizovaná jablka (5 %), mletá skořice (0,25 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
❤️SPRÁVNÝ VČELAŘ
Být včelařem, ale být především SPRÁVNÝM včelařem je pro nás zásada číslo jedna. Rádi vidíme, když naše včelstva po celý rok prosperují. Med je pro nás sladkou odměnou.
❤️KDO JSME
Jsme Alena a Josef - Včelařství Domovina z Vysočiny. Naší doménou je získávání a zpracování medu do lahodných medových pochoutek.
❤️VČELAŘSTVÍ DOMOVINA
Včelařství Domovina to jsou vynikající pochoutky z medu.