Bábovka, aneb pečeme s medem

Třená bábovka je opravdová klasika. Bábovka je tradiční sladké pečivo a nejen v Čechách se peče od pradávna. Znají ji i v okolních státech, kde je rovněž populární. A co teprve bábovka obsahující med? Pečeme s láskou a pečeme s medem.

Bábovka

Bábovku si oblíbili už naši předci. A není divu, je to tradiční pečivo ze sladkého těsta, které má v oblibě snad každý. Dnes pečení bábovky provádíme nejčastěji buď z kynutého, nebo třeného těsta. Peče se nejčastěji bábovka mramorová s přidaným kakaem, rozinkami a kandovaným ovocem. Mimo Čechy znají bábovku také na Slovensku, Polsku, Rakousku nebo v jižních částech Německa.

A jaký je možný původ slova bábovka? Jak se toto slovo dostalo do našeho českého jazyka? S jistotou zle říci, že slovo bábovka se v našem jazyce vyskytovalo už v 15. století. A také víme, že se tak říkalo pouze formě na pečení těsta, nikoliv výslednému upečenému pečivu. Tomu se říkalo bába. Některé teorie tvrdí, že prapůvod tohoto slova pochází od výrazu pro staré ženy – tedy bába, jiné uvádí, že souvisí s porodními bábami, protože se bábovky jedly v průběhu výkonu porodnictví. Ale ani jedna tato teorie není pravděpodobně správná. Slovo bábovka vzniklo možná jako odvozenina od nejrůznějších prvních slovíček nemluvňat – pápa – papat – bába – bábovka.

Pečeme s medem

Med je opředený několika nepravdami. Asi nejčastější nepravdou je, že med v čaji nebo v upečeném pečivu degraduje a ztrácí své cenné látky. Není to pravda. Teplota uvnitř těsta nepřesahuje kritické hodnoty a také doba pečení není natolik dlouhá, aby byl med touto cestou poškozen. O tom, proč med neztrácí na kvalitě, dokonce ani v čaji, se můžete dočíst v našem článku Mýtus: Med v horkém čaji ztrácí na kvalitě. Není tomu tak!

Třená medová bábovka

My máme nejraději třenou medovou bábovku a rádi bychom se podělili o její recept.

  • 300 g polohrubé mouky
  • 13 g kypřícího prášku
  • 200 g cukru krupice
  • rozinky namočené v rumu
  • 160 g másla
  • 150 ml mléka
  • 4 vejce
  • 6 lžic medu
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • kakao
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy na pečení

Změklé máslo utřeme s cukrem a čtyřmi žloutky, dále zamícháme vlažné mléko s medem, polohrubou mouku s kypřícím práškem (mouku s kypřícím práškem promícháme zvlášť, aby se mouka s práškem lépe spojila) a citronovou kůru. Po promíchání přidáme ušlehané bílky ze čtyř vajec. Na závěr přidáme rozinky a kakao dle chuti. Těsto vylijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.

Pečeme na 180 °C po dobu cca 45 minut. Průběžně kontrolujeme vpichem špejlí.

Bábovka s medem

Pečeme s láskou a pečeme s medem. Bábovka podle našeho receptu.