Med přímo od včelaře: blíží se medobraní

Letošní jaro nám přeje. Nejsou dlouhotrvající úmorná horka a také prší alespoň natolik, aby včely mohly vyletět do polí a do sadů a nasbírat nektar i pyl. Právě velká sucha jsou největším nepřítelem zemědělství celkově a ve včelařství se projevují malou snůškou a tedy na celém medovém výnosu.

Včely mají květový med

Již od konce zimy, kdy se k životu probouzejí sněženky, bledule nebo krokusy včely vylétají v teplejších dnech za první snůškou, aby mohly doplnit zásoby v úlu. Velmi důležitý je zejména pyl, kterým krmí své larvičky a včelí společenství tak může nabírat na síle. To vše včely dělají za jediným smysluplným účelem – včelstvo ke svému přezimování potřebuje dostatek medových zásob. První opravdová nektarová snůška přichází s rozkvětem lučních květin a ovocných stromů. Největším pokušením pro včely jsou třešně ptačí, trnky, třešně, jabloně, hrušně, švestky, javory nebo pampelišky a brukev řepka. Když jde vše jak má, můžeme se těšit na lahodný květový med. Nabízíme pouze náš med od našich včeliček, o kterém víme vše. Odkud byl nektar sesbírán, jakými včelami a v jakých podmínkách se s medem následně zachází. Med získáváme od včel svépomocí v našem medovém provozu kontrolovaným veterinární správou a našimi jmény se proto můžeme zaručit za 100% nejlepší kvalitu.

Včela pampeliška

Medobraní se blíží a květový med také

V dnešních dnech v první polovině května se již můžeme těšit na první letošní medobraní a první květový med. Jarní květové medy jsou velmi oblíbenými pro svoji chuť a snadnou stravitelnost. Nejprve budeme vytáčet včelstva umístěná v sadech Bříství na Kolínsku. Med má světle žlutou barvu a velmi rychle krystalizuje, což je vlastnost všech květových medů. Proč med krystalizuje? O celé krystalizaci píšeme v samostatném článku Krystalizace medu je známka pravosti. Krystalizace medu je přirozeným jevem květových medů složených z cukrů – fruktóza, cukr ovocný a glukóza, cukr hroznový. Poměr těchto cukrů ovlivňuje, jak rychle med krystalizuje.

Květový med

Krystalizace medu je známka pravosti

Pastovaný med a ochucený med Medvěd

Z prvních květových medů vzniká také pastovaný med. Pastovaný med nekrystalizuje a je možné ho stále roztírat. Květový pastovaný med netuhne. Pastovaný med lze dochutit nejrůznějším kořením nebo lyofilizovaným ovocem a tím vytvořit lákavé medové pochoutky. U nás naleznete nejširší nabídku ochucených medů na celém medovém trhu. Dbáme také na kvalitu surovin, kterými náš prvotřídní květový pastovaný med dochucujeme. Právě lyofilizované ovoce je na pomyslné špičce v kvalitě sušení a takto sušené ovoce obsahuje všechny cenné látky jako ovoce čerstvé. Znáte lyofilizované ovoce? O lyofilizovaném ovoci píšeme v samostatném článku: Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce? V naší nabídce naleznete med s malinami, med s višněmi, med s borůvkami a mnohé další originální příchutě.

Med přímo od včelaře

Nyní nám nastává nejnáročnější období z celého roku. Období získávání medu z vlastních včelstev, od včeliček, o které se celý rok pečlivě staráme. Medobraní, tak se nazývá odebírání medu včelám a jeho vytáčení v medárně. Doufáme, že nám letošní rok připraví krásné, i když velmi náročné dny nazvané medobraní. Zajímá Vás více o nás a o tom, jak to děláme? Přečtěte si článek Med přímo od včelaře.

Na závěr bychom rádi poznamenali, že našim včelám nebereme veškerý med. Víme, že med je velmi důležitý pro zdravé přezimování včel a proto ulizujeme pouze smetánku této úžasné sladké dobroty, jenž si včely samy do svých úlů pracně nanosily. Zdraví a prosperita našich včelstev je na prvním místě.

Mějte se prima, zdraví,

Alena a Josef – Vaši včelaři

Med přímo od včelaře

Med přímo od včelaře