Med vždy do nové sklenice, máme to tak rádi

Onehdy, když jsme si prohlíželi co vše máme nafocené a napsané za dobu naši včelařské kariéry, našli jsme tento text, který jsme zveřejnili velice krátce po založení naší facebookovské včelařské stránky. A tak jsme si řekli, že ho vyndáme ze škatulky a znovu vám ho po těch letech připomeneme :-)

 

V sobotu, když jsme měli u nás doma k obědu džuveč, pohlédl jsem na sklenici okurek a hned mi bylo jasné, že mě tato zelená sladkokyselá zelenina naložená s novým kořením donutí zamyslet se nad využitím sklenic, které většinou nám všem zůstávají doma tak nějak prázdné. A pro ty z Vás, kteří neznají džuveč a nikdy jste ho nejedli, jedná se o obdobu našeho českého rizota se srbskými, nebo tureckými kořeny.

Stává se mnohdy, že nám zákazníci chtějí vracet použité sklenice od medu nebo jakékoliv jiné použité sklenice. A my je pak se vší slušností odmítáme se slovy, že na med používáme zásadně sklenice čisté. Nové. Nemáme totiž příjemný pocit z mlsání námi milovaného medíku ze sklenice, ve které měl někdo před námi zavařené lečo, či právě zmiňované okurky. A dokonce nás neuspokojuje představa, že by před námi z dané sklenice vyjídal někdo jiný třeba med. Proto je pro nás v tomto směru absolutní tabu nabízet med ve sklenici, ve které se dříve ubytovala zelenina čeledi tykvovité, kořenové ba ani kousek šťavnatého vepříka.

Ano, sami si do použité sklenice od medu naložíme nejčastěji okurek. A také je pravda, že nám med od okurek dvakrát nechutná. Med u nás putuje vždy do čistého a máme to tak rádi. A sklenice „zavařovačky“ do zavařovacího hrnce, případně do tříděného odpadu.

med ve sklenici