Mýtus: Med v horkém čaji ztrácí na kvalitě. Není tomu tak!

Mýtus – horký čaj ničí účinné látky v medu a prakticky ho znehodnotí.

 

Máme pro Vás dobrou zprávu, není tomu tak.

 

Med obsahuje mnoho složek a mezi ty nejvýznamnější patří především minerální látky – draslík, vápník, hořčík apod. Dobré je, že kvalita některých těchto látek se vysokou teplotou nemění. Zásadní vliv na kvalitu medu je délka jeho zahřívání. Med skladovaný při 10°C vydrží více než 30 let a při 20°C nevydrží déle než 4 roky.

Jak to je s tím čajem? :-) Tajemství tkví v rychlém poklesu teploty vroucí vody. Jakmile nalijeme vroucí vodu do hrnku, teplota se rázem srazí až o 20°C. Po dalších deseti minutách lze čaj usrkávat a v tu chvíli má již okolo 60°C. Aby se med poškodil, musel by být v čaji při teplotě 80°C asi hodinu. Velkou výhodou medu je, že většina užitečných látek je velmi stabilní a teplota čaje je nerozhází.

Mimochodem, podobné je to také u pečení s medem. :-) Pokud troubu nažhavíte na maximum, teplota uvnitř těsta také nepřesáhne hranici, aby byl med poškozen.

 

Ochutnejte naše medy květové nebo lesní

 20191004_140713