Únor – včely a včelař. A znáte zázvor v medu? Mňam.

Únor – včely a včelař. A znáte zázvor v medu? Mňam.

Únor je stále zimní měsíc, který většinou charakterizuje mráz a sníh. Letošní únor je ale ve znamení jarního počasí a sníh ani mráz zatím příliš nebyly. Přes den je teplo a včely tak mohou uskutečňovat své pročišťovací prolety. Sněženky již touto dobou kvetou a lísky se svými jehnědami jsou rovněž na spadnutí. Co nevidět je tady jaro v plném proudu! My lidé musíme být stále na pozoru – nachlazení a chřipka číhají na každém rohu. Znáte zázvor v medu?

Příroda se probouzí k životu

Podmínky v přírodě jsou velice podobné těm lednovým. V přírodě stále přetrvává vegetační klid a živé organismy mají nastavený pomalý životní rytmus. Pozvolna se ale probouzí jarní rostliny, zejména sněženky, či krokusy a také o sobě dávají vědět lísky, vrby nebo olše.

Únor - sněženky

Únor – včely čekají na teplo

Je-li teplo, mohou včely vylétnout z úlu ven a vyprázdnit své výkalové váčky. Zdravé včely totiž nikdy v úlu nekálí. Letos je včelám teplejší počasí nakloněno, proto mohou z úlu vylétávat častěji. Včely také začínají nosit první pyl. Na první pohled se to nezdá, ale v přírodě se začínají k životu probouzet lísky, které jsou velice bohaté na hodnotný pyl. A včelař vždy rád pozoruje, zda včely tento bohatý zdroj pylu navštěvují. Líska je pro včeličky velké únorové bohatství.

Únor - líska

Líska je bohatým zdrojem pylu. Když je teplo, včely vylétávají z úlu. To je radost pohledět. Když je zima, tak je z úlu nedostane nic.

Únor – zima včely z úlu nevyžene

Navečer se ale zpravidla citelně ochlazuje a teploty padají na teploměru minimálně těsně nad nulu, pokud přímo nemrzne. Včely se v úlu vracejí do semknutého zimního chomáče, ve kterém jsou zvyklé zimu přečkávat. V takto semknutém chomáči jsou včely do dalšího oteplení. Potom zimní chomáč povolí a včely se více roztáhnou v úlovém prostoru.

Zdravé včelstvo se navenek v tomto období zásadním způsobem neprojevuje. Je přeci jen teprve únor. V přírodě má stále nadvládu zima a proto si včely musí ještě chvíli počkat. Avšak včelař již netrpělivě vyhlíží jaro. Za pár týdnů se to celé rozjede.

Teplo v únoru

Únor – teplo nebo zima, u nás se maká. Máme fofr

Pro nás je toto období vždy ve znamení velkých příprav. V lednu zahajujeme práce na nových úlech a připravujeme vše, co souvisí s nadcházející sezonou. Jedeme vždy non stop, aby se stihlo vše na čas, než začnou včeličky pořádně lítat. Letos je tomu tedy nejinak, dřevěné rámky jsou již stlučené a nové úlové nástavky se začínají pyšnit krásnými odstíny barev. Také starý hnědý vosk máme vyčištěný a z něj udělané žluté mezistěny. Mezistěna je voskový plátek se vzorem včelích buněk, na kterých včely vystaví plástve. Do pláství včelí matka klade vajíčka, v buňkách se líhnou nové včely a samozřejmě do nich včely nosí pyl, nektar nebo medovici. Včelí vosk je pro včelstvo velice zásadní a my velmi dbáme na jeho čistotu a kvalitu.

Únor včelař

Těšíme se na jaro

Už aby tady jaro bylo! My včelaři se na něj těšíme jako malé děti na Ježíška. V zimě jsou včelnice tiché a bez bzukotu. Příroda spí a včely v úlech spokojeně vrní. Jaro vše mění, příroda se probouzí a včelnice ožívají bzukotem včel, které vylétají za potravou. Je to nepopsatelná krása a vždy nás to dostane.

Zima a my lidé – znáte zázvor v pastovaném medu?

Pro nás lidi je měsíc únor stále ve znamení nejrůznějších nemocí. Nejčastěji nás dostane nachlazení, rýma, kašel nebo chřipka. Připravili jsme pro Vás pochoutku Medvěd zázvorový, pastovaný med se zázvorem, s jehož pomocí jde všechno lépe. Zázvor je označován jako superpotravina a při nachlazeních a nemocích je asi nejvyhledávanější potravina pro úlevu.

A na závěr super zpráva: tento Medvěd zázvorový – pastovaný med se zázvorem lze suprově použít do čaje! O tom, proč med neztrácí na kvalitě v horkém čaji, čtěte v našem článku Mýtus: Med v horkém čaji ztrácí na kvalitě. Není tomu tak!

Zázvor v pastovaném medu