Zázvor a med

Zázvor netřeba rozsáhle představovat. Zázvor lékařský se u nás používá na čaj se zázvorem a ničím exotickým není ani zázvorová limonáda.  Zázvor a med není také velkou novinkou, avšak spojení medu a zázvoru je méně známé.

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský, též nazývaný zázvor pravý má svůj původ v Číně a Indii. Dalšími významnými producenty zázvoru je Nigérie, Nepál, Indonésie a Thajsko. Rostlinka se řadí do čeledi zázvorníkovitých.  Jedná se o vytrvalé a pozemní rostliny vyskytující se v tropech po celém světě, nejvíce ale v Asii. Do této čeledi zázvorníkovitých, neboli zázvorovitých patří nejenom zázvor, který je nejznámější, ale do této čeledi se řadí také kurkuma nebo kardamom.  Rostliny se vyznačují dužnatými a hlízovitými oddenky využívající se nejvíce na koření. Oddenek zázvoru je tlustý, tvarově laločnatý a jeho barva je světle žlutá. Aroma oddenku je ostré a štiplavé.

Zázvor

Zázvor a jeho využití

Oddenek této blahodárné rostliny se používá k léčebným a gastronomickým účelům celosvětově.  Jeho nezaměnitelné štiplavé aroma a velmi pikantní sladká a ostrá chuť je velmi typická pro zázvor. Těžko ho s něčím jiným zaměnit. Využívá se v čerstvé i sušené podobě, ale oddenek zázvoru lze rovněž naložit. Často využívaný je také v namleté práškové podobě přidávaný do směsí koření. Použít ho lze do sladkých i slaných receptů, dochutit s ním lze maso, sladké pečivo, nápoje jako jsou zázvorové pivo či zázvorová limonáda a výborný je také v kandované podobě. Tady všude se zázvor skvěle využije. Zázvor lékařský se u nás patrně nejčastěji používá k přípravě čajů, buď čistě zázvorového – vývar ze zázvoru – zázvorový čaj, nebo jako dochucovadlo do uvařených čajů doplněných o plátky citronu. Horký čaj, zázvor a citron je vitaminová bomba hojně aplikovaná při nejrůznějších nachlazeních a chřipkách. Lze s ním připravit rovněž kávu, i když to není v našich končinách příliš rozšířené. Ve Vietnamu se využívají listy zázvoru jako obloha k pokrmům.

My máme také moc rádi zázvor v medu. Vyrábíme Medvěd zázvorový, který se skládá z prvotřídního medu od našich včel a z mletého sušeného zázvoru. Med přímo od včelaře!

Zázvor a med

Do čaje patří neodmyslitelně med. Proč med neztrácí na kvalitě v horkém čaj, si lze dočíst v našem článku Mýtus: Med v horkém čaji neztrácí na kvalitě. Není tomu tak! A do čaje se také často přidává zázvor. Spojili jsme pastovaný med a mletý sušený zázvor do jedné skleničky, kterou otevřete nejenom při zamíchávání medu se zázvorem do čaje, ale rovněž k samotné konzumaci, namazání na pečivo či k dochucení sladkých koláčků nebo pečeného masa.

Co je pastovaný med?

Pastovaný med, či jinak nazývaný med pastovaný nebo šlehaný je květový med od včel. Květový med se pozvolným mícháním mění do lehce roztíratelné konzistence. Květový pastovaný med má světle žlutou až bílou barvu, nikdy nekrystalizuje, to znamená, že nezkrystalizuje do absolutního ztuhnutí. Med v průběhu pastování neztrácí na kvalitě, jelikož není nijak zahříván.

Med přímo od včelaře

Všechny naše medové výrobky Medvěd, ale i naše klasické medy jsou pouze od našich včel, tedy z produkce našeho Včelařství Domovina. Známe naše včely, krajinu, ve které včely sbírají sladký nektar i pyl. Víme o našem medu vše. Proto jsme schopni držet vysokou úroveň kvality našich medových pochoutek.

Med přímo od včelaře

Medvěd zázvorový, zázvor v medu

Dokonalé spojení medu a zázvoru nejen do šálku s čajem. Původem dál než za sedmero horami a sedmero řekami, u nás už je ale doma. Zabydlel se v našem medu.

Obsahuje: pastovaný med, zázvor

Zázvor a med