K objednávce nad 750 Kč medový dáreček zdarma ❤️⚡

Velikonoční Jidášky

Recept na velikonoční jidáše s medem. Svým tvarem mají symbolizovat provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš, svou chutí jsou ozdobou velikonočního stolu.

Na velikonoční jidáše potřebujeme:

  • 90 g másla,
  • 30 g cukru krystal (nebo třtinového),
  • 1 vejce
  • 1 žloutek,
  • 1 lžičku citronové kůry,
  • 1 špetku soli,
  • 1/2 balení vanilkového cukru,
  • 10 g čerstvého droždí,
  • 250 g hladké mouky,
  • 150 ml smetany ke šlehání (33 %).

Na dokončení si připravíme:

Začneme kváskem – do vlažné smetany v hrnku rozdrobíme droždí, promícháme se lžící cukru, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Do mísy odvážíme mouku a na okrajích osolíme. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vzešlý kvásek, přidáme zbytek cukru, promícháme a přidáme vychladlé rozpuštěné máslo, žloutek, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vymísíme v hladké těsto (práci si usnadníme robotem či domácí pekárnou). Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Z těsta uválíme tenké prameny, které stočíme do různých tvarů. S rozestupy je poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme mašlovačkou rozkvedlaným vejcem. Troubu rozehřejeme na 175 °C a asi 15 minut pečeme dozlatova. Ihned po vytažení z trouby jidáše potřeme připraveným medem s rozpuštěným máslem. Po lehkém zchladnutí podáváme se zakysanou smetanou, ale také s oblíbenou marmeládou či našlehaným tvarohem se smetanou.

Zdroj: https://www.instagram.com/marketa_v_troube/?hl=cs

Velikonoční Jidáše