Velikonoční Jidášky
Recept na velikonoční jidáše s medem. Svým tvarem mají symbolizovat provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš, svou chutí jsou ozdobou velikonočního stolu.
Na velikonoční jidáše potřebujeme:
- 90 g másla,
- 30 g cukru krystal (nebo třtinového),
- 1 vejce
- 1 žloutek,
- 1 lžičku citronové kůry,
- 1 špetku soli,
- 1/2 balení vanilkového cukru,
- 10 g čerstvého droždí,
- 250 g hladké mouky,
- 150 ml smetany ke šlehání (33 %).
Na dokončení si připravíme:
- 2 lžíce medu květového,
- 2 lžíce másla,
- 200 ml zakysané smetany.
Začneme kváskem – do vlažné smetany v hrnku rozdrobíme droždí, promícháme se lžící cukru, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Do mísy odvážíme mouku a na okrajích osolíme. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vzešlý kvásek, přidáme zbytek cukru, promícháme a přidáme vychladlé rozpuštěné máslo, žloutek, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vymísíme v hladké těsto (práci si usnadníme robotem či domácí pekárnou). Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Z těsta uválíme tenké prameny, které stočíme do různých tvarů. S rozestupy je poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme mašlovačkou rozkvedlaným vejcem. Troubu rozehřejeme na 175 °C a asi 15 minut pečeme dozlatova. Ihned po vytažení z trouby jidáše potřeme připraveným medem s rozpuštěným máslem. Po lehkém zchladnutí podáváme se zakysanou smetanou, ale také s oblíbenou marmeládou či našlehaným tvarohem se smetanou.
Zdroj: https://www.instagram.com/marketa_v_troube/?hl=cs