Velikonoční Jidášky

Recept na velikonoční jidáše s medem. Svým tvarem mají symbolizovat provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš, svou chutí jsou ozdobou velikonočního stolu.

Na velikonoční jidáše potřebujeme:

  • 90 g másla,
  • 30 g cukru krystal (nebo třtinového),
  • 1 vejce
  • 1 žloutek,
  • 1 lžičku citronové kůry,
  • 1 špetku soli,
  • 1/2 balení vanilkového cukru,
  • 10 g čerstvého droždí,
  • 250 g hladké mouky,
  • 150 ml smetany ke šlehání (33 %).

Na dokončení si připravíme:

Začneme kváskem – do vlažné smetany v hrnku rozdrobíme droždí, promícháme se lžící cukru, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Do mísy odvážíme mouku a na okrajích osolíme. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vzešlý kvásek, přidáme zbytek cukru, promícháme a přidáme vychladlé rozpuštěné máslo, žloutek, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vymísíme v hladké těsto (práci si usnadníme robotem či domácí pekárnou). Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Z těsta uválíme tenké prameny, které stočíme do různých tvarů. S rozestupy je poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme mašlovačkou rozkvedlaným vejcem. Troubu rozehřejeme na 175 °C a asi 15 minut pečeme dozlatova. Ihned po vytažení z trouby jidáše potřeme připraveným medem s rozpuštěným máslem. Po lehkém zchladnutí podáváme se zakysanou smetanou, ale také s oblíbenou marmeládou či našlehaným tvarohem se smetanou.

Zdroj: https://www.instagram.com/marketa_v_troube/?hl=cs

Velikonoční Jidáše

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení