5 tipů na využití ochuceného medu pro zdraví II.

Dopřát si náš ochucený med každý den znamená mlsat zdravě. Na takovou meducínku se těší nejen děti, ale i dospělí. Minule jsme vám přinesli první várku jednoduchých receptů, jak med použít k posílení imunity a léčbě konkrétních zdravotních obtíží. Náš Medvěd je skvělý bojovník proti nemocem, proto dnes pokračujeme s další pěticí nápadů.

Směs medu a skořice

Kombinace medu a skořice (tedy náš Medvěd skořicový) platí za ideální doplněk léčby nemocí, jejich příznaků i odeznívání. Skoro to až vypadá, že si umí poradit úplně se vším. Například k hubnutí pomáhá nápoj z horké vody a lžičky skořicového medu, zároveň zlepšuje fungování mozku, trávení, zažívání a pročišťuje močový měchýř. Medovo-skořicový čaj bojuje proti nachlazení a dokonce prokrvuje studené končetiny.

Ořechová pochoutka

Trápí-li nás chudokrevnost (tzn. nedostatek krevního barviva hemoglobinu), můžeme vyzkoušet tzv. ořechovou pochoutku. Její příprava je jednoduchá: do teplého čaje (nebo mléka) přidáme dva nastrouhané ořechy (nejlépe vlašské) a lžíci ochuceného medu. Ať vám slouží!

Cibule s medem

Vyrobte si siroupek proti nachlazení, zvláště teď na podzim se bude hodit. Na plátky (kostičky) nakrájíte cibuli a po vrstvách proložíte s medem ve sklenici. Uzavřete a přes noc necháte uležet. Šťávičku užívejte třikrát denně po lžičce.

Včelařova pochoutka

A ještě jeden recept na sychravé podzimní měsíce, kašel a rýmu. Jeden citrón (i s kůrou – ale dobře omytou!) a hrst suchých plodů rozemelte v mlýnku. Zalijte ochuceným medem (brusinkový se úplně nabízí ☺) a dopřejte si jednu čajovou lžičku dvakrát každý den.

Ochucený med do mléka

Vyberte si některého z našich ovocných Medvědů (který vám nejvíce chutná – jahodový?), přidejte ho do mléka a získáte silného pomocníka při rekonvalescenci po různých onemocněních. K tomu pomáhá při trávení, zvyšuje sílu kostí, dělá dobře pokožce, působí proti stárnutí a má antibakteriální účinky. A o tom, co to je medvědí mléko (ňaminka!), si povíme zase někdy příště.

5 tipů na využití ochuceného medu pro zdraví-2020-08