Šípek a med

Pošle-li vás někdo „k šípku“, neklesejte na mysli a berte to jako dobře míněnou radu. Šípkové keře jsou totiž velice účinným prostředkem k utužení našeho zdraví. A ve spojení s medem ve skleničce Medvěda šípkového dokážou skutečné divy. Až se jeden diví, proč princezna usnula po píchnutí něčím tak krásným a zdravým, jako je šípková růže.

Nejprve si upřesníme, co to vlastně šípek je. Označuje se tak plod růže šípkové (Rosa canina) a dalších příbuzných druhů, tvořený složeným souplodím nažek. Běžně roste po celé střední Evropě, bíle či růžově kvete během pozdního jara a před prvními mrazíky jsou šípky ideální ke sběru – tvrdé, červeňoučké a vyzrálé.

A tím bychom měli suchou teorii za sebou.

Med a šípek Medvěd šípkový

Vitamíny a léčivé látky v šípcích

Z šípků růží se vyrábí marmeláda, sirup, omáčka (vhodná zvláště ke kančí pečínce) a ze slaďoučké dužniny po promrznutí se připravuje víno. Lidé je však především využívají ke zdravotním účelům, a to už přes 2 tisíce let. Důvodem je vysoká hodnota vitamínů A, B1, B2 a B3, C, E, K a P, vápníku, rutinu, organických kyselin, glykosidů, karotenoidů, pektinů a tříslovin.

Velký význam má především vitamín C, kterého například růže alpská obsahuje až 1 800 mg/100 g. Což je hodně. Díky tomu se šípky uplatňují pro zvýšení odolnosti organismu v podzimních měsících, proti nachlazení, chřipce či při zánětech ledvin a močového měchýře. „Céčko“ s vápníkem a rutinem nemá v přírodě konkurenci v boji s paradentózou a chorobami dásní.

Šípkový medvěd a jeho zdravotní účinky

K dalším pozitivním účinkům šípku patří zlepšování zásobování tělesných buněk kyslíkem, zpevňování cév a úleva při bolestech (křečových) žil. Potřebujete se dobře soustředit, například při práci? Chcete posilovat svou nervovou soustavu? Hledáte prostředky ke zvýšení sexuální touhy? S tím vším vám šípek pomůže.

Šípkový čaj je zkrátka učiněná vitamínová bomba a můžeme ho pít od podzimu do jara. Nebo si pravidelně dopřávat lžičku našeho šípkového medu. Nemusíte se při tom bát ani nepříjemných účinků na zažívání, neboť zásluhou pektinů a kyselin šípky blahodárně působí na zažívací systém a činnost střev.

Šípek