Pečená mrkev na medu s citronovou šťávou
Co takhle dát si mrkev? Glazovanou, šťavnatou, slaďounkou mrkvičku s citronovou šťávou. Báječný a rychlý recept. Nedávno jsme u nás doma oživili tuto rychlovku, kterou si děláme především jako svačinku nebo večeři. Hodí se také jako příloha k masům. Přiznám se, že jako sólovku si ji dáváme především. Přímo z pekáčku namáčíme mrkev ve sladkokyselé omáčce a někdy si k tomu dáme pečivo, které v omáčce namáčíme také.
Recept na pečenou mrkev na medu s citronovou šťávou
Na medovou mrkev s citronem potřebujeme:
- 1 kg mrkve,
- 2 lžíce medu,
- 4 lžíce citronové šťávy,
- 40 g másla,
- 1 lžičku soli,
- pepř.
Postup přípravy pečené mrkve na medu s citronovou šťávou
Do rendlíku si dám rozpustit máslo a troubu si zapnu na 190 stupňů Celsia. Mrkev očistíme pod vodou. Já ukrojím vršek mrkve, na kterém začíná nať. Mrkev nezbavím slupky a rovnou ji krájím na poloviny nebo čtvrtky podélně. Z rozpuštěného másla, medu, citronové šťávy, medu, soli a pepře vytvořím zálivku. Pekáček vystelu pečícím papírem, na který položím mrkve. To zaliju zálivkou a dám péct asi na půl hoďky.
To je vše. Pak už jenom ujídáme, dokud není nic. Ale když nad tím přemýšlím, možná si k té mrkvičce uděláme příště pečínku z krkovičky.
No tak dobrou chuť, králíčci :-)