Pečená mrkev na medu s citronovou šťávou

Co takhle dát si mrkev? Glazovanou, šťavnatou, slaďounkou mrkvičku s citronovou šťávou. Báječný a rychlý recept. Nedávno jsme u nás doma oživili tuto rychlovku, kterou si děláme především jako svačinku nebo večeři. Hodí se také jako příloha k masům. Přiznám se, že jako sólovku si ji dáváme především. Přímo z pekáčku namáčíme mrkev ve sladkokyselé omáčce a někdy si k tomu dáme pečivo, které v omáčce namáčíme také. 

Co budeme potřebovat?

  • 1 kg mrkve
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 40 g másla
  • 1 lžička soli
  • Pepř

Do rendlíku si dám rozpustit máslo a troubu si zapnu na 190 stupňů Celsia. Mrkev očistíme pod vodou. Já ukrojím vršek mrkve, na kterém začíná nať. Mrkev nezbavím slupky a rovnou ji krájím na poloviny nebo čtvrtky podélně. Z rozpuštěného másla, medu, citronové šťávy, medu, soli a pepře vytvořím zálivku. Pekáček vystelu pečícím papírem, na který položím mrkve. To zaliju zálivkou a dám péct asi na půl hoďky.

To je vše. Pak už jenom ujídáme, dokud není nic. Ale když nad tím přemýšlím, možná si k té mrkvičce uděláme příště pečínku z krkovičky.

No tak dobrou chuť, králíčci :-)

Krájená mrkev

Mrkev s citrony

Mrkev s citronem

Nakrájená mrkev

Mrkev s kořením

Pečená mrkev

Pečená krmev v pekáčku s citronem

Pečená mrkev s medem