Perníková chaloupka, medová a vánoční
Bylo nebylo. Na Medovém vršku stála malá, krásná perníková chaloupka... A právě taková roztomilá, zasněžená chaloupka může stát i u vás doma. Já vám teď prozradím, jak na to – upečete ji.
Stáhněte si šablonu a podle našeho receptu si se mnou připravte nádhernou chaloupku z medu a perníku. Můžete ji zkusit ve dvou variantách – slepovanou karamelem (rychlá a sladká) nebo svázanou provázky (efektní a nápaditá). Ve druhém případě před pečením vždy v místě budoucího svazování zapíchněte špejli asi 0,5 cm od kraje.
Recept na medovou perníkovou chaloupku
Ingredience
Na 1 perníkovou chaloupku s medem potřebujeme:
- 2 vejce,
- 100 g másla,
- 60 g perníčkového medu,
- 140 g moučkového cukru,
- 400 g hladké mouky,
- 1 lžičku jedlé sody,
- 2 lžičky kakaa,
- karamel (na slepování).
Postup přípravy perníkové chaloupky medové
Doba přípravy: hodně individuální, udělejte si s pečením třeba pěkné odpoledne.
- Suroviny smíchejte a těsto nechte alespoň 2 hodiny odpočívat.
- Vystřihněte si přiloženou šablonu.
Rozměry střechy: 12 x 12 cm (2x)
Rozměry boků: 7,2 x 7,2 cm (2x)
Rozměry pohledových stran: na výšku 15 cm, na šířku 12 cm, obvodové strany 10 cm a 7,2 cm (s dveřmi 1x, bez dveří 1x)
Rozměr dveří: výška 5 cm, šířka 3 cm
Šablona pro perníkovou chaloupku:
- Těsto vyválejte asi na 3 mm a vykrojte tvary.
- Pečte na 180 °C asi 10 minut.
- Po vychladnutí ozdobte a slepte karamelem, či svazujte provázky.
- Sdílejte s námi vaše krásné chaloupky na Instagramu.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na celou perníkovou chaloupku
- 3 081 kcal,
- 58,6 g bílkovin,
- 479 g sacharidů (z toho 193 g cukrů),
- 12,6 g vlákniny,
- 101 g tuků.