Banánový med, báječná dobrota na každý den, to musíte mít
Kamkoliv přidáme banány, je to báječná dobrota: zmrzlina, koktejl, dort… a med, no samozřejmě. Takže, tady je máte – famózní banány v medu, protože jsou:
- > sladké tak akorát, abyste se jich nikdy nepřejedli,
- > exotické a voní dálkami,
- > žluté, na stole nepřehlédnutelné,
- > dobré, smyslné a už ochutnat je potěšení.
Med s banány, pro děti, pro dámy i pro pány, vykouzlí i na tom nejmlsnějším jazýčku úsměv. Pojďte se smát s námi, stačí si jen vybrat:
Nejprodávanější
Banány v medu z Domoviny
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Jak jsme objevili banány? Inu, jednou v noci jsem měl sen:
"Já ujíždím na banánech,
roj včel bzučí v jejich lánech,
kde rostou jen samé palmy,
aby v medu banán dal mi!"
Pak už to šlo rychle, na nic jsme nečekali a tohle lahodné zlato z tropů jsme připravili i pro vás.
Výsledná chuť vykouzlí i na tom nejmlsnějším jazýčku úsměv: sladká tak akorát, exotická s vůní dálek a smyslná, že už jen jedno sousto je potěšení.
- > Zajímavost z našeho blogu: víte, co to je banánová ruka?
Využití medové pomazánky s banánem
Náš med s banány využijete každý den. Můžete ho namazat na pečivo a přidat do pokrmů, především do dezertů. Nebo si na něm pochutnat jenom tak pro radost. Pohoda.
- > Nutriční koutek: recept na lahodné, zdravé nanuky (místo medu se spirulinou použijete banánový).
Banány jsou skvělý zdroj užitečných látek, které přispívají k vašemu zdraví. Co obsahují:
- > minerály (draslík, hořčík, měď, mangan),
- > vitamíny (A, B6, C),
- > vlákninu,
- > přírodní cukry (sacharidy, fruktózu a glukózu),
- > antioxidanty (dopamin) a aminokyseliny (tryptofan).
Banány pozitivně působí na organismus, dodávají spoustu energie a k tomu:
- > slouží jako prevence vysokého tlaku a srdečních onemocnění,
- > zlepšují trávení a fungují jako ochrana před zácpou i průjmy,
- > uplatňují se při hubnutí a zvyšování svalové hmoty,
- > přispívají k okysličování mozku a jeho lepší funkci,
- > napomáhají kvalitnímu spánku,
- > působí při snižování otoků,
- > zlepšují dobrou náladu,
- > zahánějí pálení žáhy.
Jak vypadá ochucený med s banány?
Je to medík snadno roztíratelný na pečivo, neteče jako běžný med květový a hustotou lehce převyšuje pastovaný med díky přimíchanému sušenému banánu. A kdyby náhodou, nechte ho pár hodin v pokojové teplotě, aby změknul. Inu, jedná se o stopro přírodní výrobek bez stabilizátorů, cukerných sirupů či jiných ředících šťáviček.
Výroba medu s banánem
Ochucený med s banánem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- > Pohled do zákulisí: přečtěte si o tom, jak jsme si zamilovali včely a objevili ochucené medy.
Složení medu s banánem
Složení našeho medu s banány je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a lyofilizované banány.
Lyofilizace: postup sušení mrazem zachovávající přirozenou vůni a chuť ovoce i jeho nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Ovoce chutná jako čerstvé.
Pastovaný med: květový med mechanicky uvedený do lehce roztíratelné konzistence a zbavený přirozené krystalizace pozvolným mícháním bez ztráty kvality (nemůže tedy úplně ztuhnout).