Banány, každodenní exotika. Odkud jsou, co obsahují, jak nám pomáhají

Že je banán ovoce a plodem banánovníku, určitě víte. Ale slyšeli jste o banánové ruce? Tak se říká jedné vrstvě trsů, ve kterých banány rostou. Dohromady všechny ty vrstvy nad sebou tvoří kmen. My sice nejsme žádní banánoví plantážníci, ale plody byliny Musa (tak je to latinsky) milujeme. Proto je teď mlsáme v medu, a proto si teď o nich řekněme něco více.

Kde se vzal, tu se vzal banán

Banán(ovník) pochází z jihovýchodní Asie a Oceánie. Na ostrově Nová Guinea ho lidé pěstovali už někdy před 10 tisíci let! Nejstarší písemná zmínka o banánech pochází z buddhistických textů (před 2 600 lety), první banánovou plantáž měli v Číně (před 1 800 lety). Do Afriky přivezli banány Arabové (středověk) a do Karibiku evropští kolonisté (16. století). Tak se banán rozšířil po celém světě.

Banánový med

V současnosti se každý rok na celém světě vypěstují desítky miliónů tun banánů. Nejvíce v Indii, Číně, Indonésii, Ekvádoru a na Filipínách. Nemusí se ale vždycky jednat o banánové republiky. Poslední dvě země patří spolu s Kostarikou a Kolumbií k největším vývozcům.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | malinový | skořicový | zázvorový | chilli

 Než se ovšem banány dostanou do Evropy, musí během dopravy a za chladu dozrát v tlakových komorách. Teplota ale nesmí klesnout pod 13,5 stupňů, aby se neničily. Doma proto banány nedávejte do lednice, ať se zbytečně nekazí. Zrychlenému zrání pomáhá plyn, který je pěkně omačká. Zralost banánů se určuje podle podílu hnědých skvrn na slupce.

Zdravotní účinky banánů

Máte všechno na banánu? Tak na tohle pozor: zdravý a zralý banán je výtečným zdrojem užitečných látek pro vaše tělo. Obsahuje totiž:

  • vlákninu a bílkoviny,
  • minerály (draslík, hořčík, měď, mangan),
  • přírodní cukry (sacharidy, fruktózu a glukózu),
  • antioxidanty (dopamin) a aminokyseliny (tryptofan),
  • vitamíny A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6, C a E.

Banány pozitivně působí na náš organismus. Kromě toho, že nám dodávají spoustu zdravé energie, tak slouží například jako prevence vysokého tlaku a srdečních onemocnění. Dále zlepšují trávení a fungují jako ochrana před zácpou i průjmy, působí při snižování otoků a zahánějí pálení žáhy. Banány se také uplatňují se při hubnutí a zvyšování svalové hmoty a napomáhají kvalitnímu spánku. Přispívají k okysličování mozku a jeho lepší funkci. Zlepšují dobrou náladu.

Jak si pochutnat na banánech

Velkou výhodu banánů představuje jejich slupka. Chrání je před pesticidy a navíc to je skvělý přepravní obal. Stačí jednoduše vzít s sebou na cestu a sníst kdekoliv. Snadné, rychlé, pohodlné. Jen pak nezapomeňte slupku hodit do koše, ať po ní někdo neuklouzne.

Jinak se z banánů dělá zmrzlina, pudink nebo skvělý zákusek sušenková střecha. Ráno si je můžete zamíchat do müsli. Tip: použijte banánový med a už nemusíte řešit slazení. Nejjednodušší použití je při přípravě banánového koktejlu. Šup do mléka s banánovým medem a s nakrájeným přírodním banánem, zamixovat a dobrota je v cuku letu na světě.

Přejeme co nejlepší chuť a ať se nenecháte opít banánem. Teď už o něm přece víte všechno.

Další zajímavé články v našem blogu