Med jako lék: popáleniny, puchýře, poštípání hmyzem

Ve 3. dílu našeho volného cyklu tzv. babských rad* si řekneme, jak med pomáhá proti popáleninám, puchýřům a poštípání hmyzem. S pučícím jarem venku trávíme mnohem více času, chodíme do přírody, setkáváme se u táboráku nebo grilujeme – a zároveň sem tam utrpíme nějakou tu popáleninu, puchýřek či štípanec. Z velké části se jedná o jarní a letní poranění, proto se vám rady, jak si medíkem ulevit od bolesti, budou právě teď obzvláště hodit – ale využijete je i ve zbytku roku.

Popáleniny, spáleniny a opařeniny

Popálená kůže, to se stane hned. Kromě otevřeného ohně patří k nejčastějším původcům horká trouba, žehlička, vařící voda a obzvláště v létě sluníčko při opalování. První pomoc je v takovém případě snadná, rozhoduje především, jak rychle se jí postiženému místu dostane. Začneme jeho ochlazováním (případně i přes oděv) studeným obkladem, pokračujeme dezinfekcí, ošetřením hydrokoloidním gelem a nakonec poranění zakryjeme náplastí (gázou).

Místo gelu můžeme použít tekutý med, který má antibakteriální účinky, omezuje přístup vzduchu a hojení urychluje. Ránu s ním po ochlazení a osušení natřeme a poté obvážeme nepřilnavým obvazem. Každý den až do zhojení převážeme. Asi nemusíme zdůrazňovat, že výše uvedený postup platí pouze pro lehčí popáleniny, jinak vždy vyhledáme odbornou lékařskou pomoc.

Popálenina

Puchýře

S puchýři zápolíme především na nohách kvůli nevhodné obuvi (a její správný výběr spolu s dobrou ponožkou znamená prakticky celou prevenci vzniku otlaků na dolních končetinách), ovšem potrápit nás umí i na rukou – například při nezvyklé manuální činnosti bez rukavic.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | malinový | skořicový | zázvorový | chilli

Puchýře nepropichujeme – snad jen na ty opravdu nafouknuté jako balóny použijeme sterilní jehlu. Po dezinfekci je potřeme hojivou mastí (nebo medem – jeho protizánětlivé vlastnosti se hodí i v případě ošetření puchýřů) a přelepíme sterilní náplastí.

puchýře

Štípance

Ten problém často vyřeší pouhé ruky mávnutí, někdy se však přímému setkání s hmyzím útokem nevyhneme. Nejčastěji nás štípnou včela nebo vosa (výjimečně čmelák a sršeň) – na rozdíl od vosího žihadla zůstává včelí žihadlo v kůži díky trnům a jeho majitelka umírá.

Ošetření proto začínáme případným odstraněním žihadla a omytím rány čistou vodou a mýdlem. Na počínající otok přiložíme chladný obklad s octem. Potřením medem rychle snížíme bolest, zabráníme svědivým pocitům, neutralizujeme jed a bráníme infekci. Pohodu, zklidnění a u dětí třeba i úlevu od slziček zajistí lžička ochuceného ochuceného medujahodového, borůvkového či rybízového – to platí i v případě popálenin nebo puchýřů.

Poštípání hmyzem

Cyklus babských rad* od Včelařství Domovina

1. díl: Med jako lék při hojení ran
2. díl: Med jako lék při zácpě i jako její prevence
3. díl: Med jako lék na popáleniny, puchýře a poštípání hmyzem (právě čtete)
4. díl: Med jako lék na onemocnění kůže
5. díl: Med jako lék na obtíže v oblasti hlavy
6. díl: Med jako lék při problémech se zažíváním
7. díl: Med jako lék, který zatočí s nachlazením

* Lidová medicína při rozumném použití často zmírňuje projevy různých zdravotních neduhů, zároveň ji však používáme rozumně a v případě větších obtíží se vždy obracíme na odbornou pomoc. Ostatně i rady v tomto článku jsou tipy, které jsme objevili při pročítání populární literatury a procházení webových stránek, proto za jejich spolehlivost, využití a následky neneseme žádnou odpovědnost.