Med jako lék: na obtíže v oblasti hlavy

V 5. dílu našeho volného cyklu tzv. babských rad* si povíme, jak med řeší zdravotní lapálie spojené s naší hlavou. S jejich většinou můžeme bojovat kvalitní prevencí, v případě kocoviny dokonce se stoprocentní úspěšností. Ovšem v případě, že už nás kruhy pod očima, nespavost či bolest hlavy trápí, ukazuje se med jako vynikající pomocník.

Léčivé účinky domácího medu kouzlí i při obtížích hlavy. Doporučuji kupovat ho přímo od včelaře, aby byl zcela přírodní a jeho účinnost co nejvyšší.

Med na kocovinu

Oslavy, párty a různá setkání spojená s konzumací alkoholu probíhají po celý rok. Nejspolehlivější způsob, jak se vyhnout kocovině, představuje abstinence. Nebo alespoň co nejvíce popíjení omezit, nejprve se pěkně napapat, nemíchat alkoholické nápoje a po akci si dát pořádný doušek čisté vody.

Probudíme-li se i přesto ráno s bolestí hlavy a nevolností, nezoufáme. „Opička“ vzniká dehydratací organismu a přeměnou alkoholu na acetaldehyd a platí na ni osvědčení zápasníci. Začneme pořádnou sprchou a pokračujeme bohatou snídaní, ve které nesmí chybět pečivo s medem. Což takhle vyzkoušet ochucený med malinový, kávový nebo borůvkový?

Ochucený med jako lék na obtíže v oblasti hlavy

Proč med patří ke kvalitním „vyprošťovákům“? Díky ovocnému cukru (fruktóze), sodíku a draslíku odbourává z těla jedy. Dobrou snídani proto zapijeme čajíčkem (heřmánkový, kopřivový, mátový, černý). Ochutíme ho skořicovým, rakytníkovým nebo šípkovým medíkem (výhodně k dostání – ZDE).

Med proti bolestem hlavy

Bolest hlavy nesouvisí pouze s kocovinou. Hlava občas bolí jako střep každého z nás a aspoň trocha úlevy přijde nesmírně vhod. Pokud nejde o chronickou migrénu, opět vsadíme na med. Zásluhou vysokého obsahu uhlohydrátů totiž přispívá k tvorbě „hormonu štěstí“ serotoninu. Připravíme si jednoduchý zázvorový nápoj: ve sklenici vody rozpustíme lžičku zázvorového medu.

Med na kruhy pod očima

Rozšířeným neduhem současné uspěchané doby bývá nedostatek spánku, který se často projevuje kruhy pod očima. K jejich dalším příčinám se řadí nevyvážená strava, kouření, alkohol, stres či podráždění pokožky jako senná rýma, někdy bohužel i dědičnost a jiné zdravotní problémy.

Med jako lék na obtíže v oblasti hlavy

S kruhy pod očima zatočíme úpravou životního stylu a také aplikací medových obličejových masek. Medík pokožku zvláčňuje, přispívá k jejímu zdravému vzhledu a díky přírodnímu původu nemá vedlejší účinky.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | jahoda s vanilkou | banánový | chilli | citron a spirulina

Kůži pod očima si snadno ošetříme medem na vatovém tampónu. Med neroztíráme, pouze lehce nanášíme a zhruba po 20 minutách působení opláchneme obličej teplou vodou. Provádíme každý večer asi půl hodinku před uložením do postele.

Stejně používáme i domácí medové masky. Výroba je snadná. Smícháme a vyšleháme lžíci medu a mandlového oleje, nebo smícháme trošku oleje (s obsahem vitaminu E) a lžíci kávového medu.

Med na nespavost

Opakem spánkového deficitu je nespavost. Po delší době může způsobovat únavu a oslabení organismu. Zlepšit usínání pomáhá šálek teplého mléka se lžící medu (brusinkového, rybízového, meruňkového). Nebo zkuste meduňkový čaj s medem.

Ochucený med jako lék na obtíže v oblasti hlavy

Poslední tip: „uspávací pasta“ se skládá ze tří polévkových lžic medu, jedné lžičky mořské soli a lžičky třtinového cukru. Před ulehnutím ji vyndáme z lednice, dopřejeme si lžičku pod jazyk a usínat se nám bude doslova pohádkově!

Cyklus babských rad* od Včelařství Domovina

  1. díl: Med jako lék při hojení ran
  2. díl: Med jako lék při zácpě i jako její prevence
  3. díl: Med jako lék na popáleniny, puchýře a poštípání hmyzem
  4. díl: Med jako lék na onemocnění kůže
  5. díl: Med jako lék na obtíže v oblasti hlavy (právě čtete)
  6. díl: Med jako lék při problémech se zažíváním
  7. díl: Med jako lék, který zatočí s nachlazením

* Lidová medicína při rozumném použití často zmírňuje projevy různých zdravotních neduhů, zároveň ji však používáme rozumně a v případě větších obtíží se vždy obracíme na odbornou pomoc. Ostatně i rady v tomto článku jsou tipy, které jsme objevili při pročítání populární literatury a procházení webových stránek, proto za jejich spolehlivost, využití a následky neneseme žádnou odpovědnost.