Med jako lék: při zácpě i jako její prevence

Ve 2. dílu našeho volného cyklu tzv. babských rad* si řekneme, jak med pomáhá při zácpě a nepravidelné stolici. Především se však dozvíme, že medík funguje hlavně jako prevence, za kterou nám naše střeva a trávení poděkují. 

Co to je zácpa

Toto trápení může občas potkat každého z nás. Zácpa (odborně obstipace) se projevuje jako obtížný či značně nepravidelný průchod stolice včetně změny jejího objemu, hmotnosti a hutnosti nebo jako pocit neúplného vyprázdnění. V každém případě nepříjemná záležitost, která na pohodě nepřidá nikomu.

Bolest břicha

Za vznikem zácpy může stát celá řada faktorů. K nejčastějším patří porucha defekačního rytmu, poruchy či překážky ve střevech a potlačování spontánního nucení na stolici (např. kvůli nevhodným hygienickým podmínkám). Zmínit musíme i nezdravý životní styl v čele se špatnou stravou, přemírou stresu a nedostatkem pohybu.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | malinový | skořicový | zázvorový | chilli

Z výše uvedeného vyplývá, co můžeme udělat pro to, abychom se problémům s vyprazdňováním vyhnuli. Základní pravidlo zní – neodkládat „velkou“ potřebu a zajít si na toaletu se co nejdříve. Zadruhé bychom měli dostatečně a pravidelně pít. Třetí rada se týká zdravého jídelníčku bohatého na vlákninu (především zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné pečivo). Samozřejmě do svého denního programu zařadíme dostatek sportu, cvičení a fyzické aktivity. A v neposlední řadě se vyhněme hladovění (zmenšení náplně tlustého střeva přispívá ke špatnému trávení).

Medová prevence proti zácpě

Med a zácpa

Vzhledem k tomu, že med takřka rovná se koncentrovaná fruktóza (cukr), velice kladně ovlivňuje konzistenci stolice. Nezatěžuje trávicí soustavu, ve střevech vyživuje střevní bakterie a povzbuzuje jejich správné fungování. Tím minimalizuje zánětlivé procesy a přispívá ke správnému vyprazdňování.

Jak med při zácpě užívat

Než si med dopřejeme, ověříme si případnou alergii na med – v takovém případě je jeho použití vyloučeno. Jinak si v případě zácpy dopřejeme jednu kávovou lžičku medu před spaním, která povzbudí střevní činnost a zácpu uvolní. Med pozitivně působí i v případě neinfekčního průjmu, kdy zklidňuje pohyb střev.

Jaký med při zácpě užívat? Určitě nic nezkazíte kvalitním medem z lučních květů (zkrystalizovaný med ztekutíme), ale pokud chceme spojit příjemné s užitečným, doporučujeme vyzkoušet ochucený med. Lžička medu jahodového, borůvkového či rybízového skvěle chutná a navíc pomůže s nepříjemnou zácpou, neboť bobule proti ní obecně doporučují i lékaři.

Cyklus babských rad* od Včelařství Domovina

1. díl: Med jako lék při hojení ran
2. díl: Med jako lék při zácpě i jako její prevence (právě čtete)
3. díl: Med jako lék na popáleniny, puchýře a poštípání hmyzem
4. díl: Med jako lék na onemocnění kůže
5. díl: Med jako lék na obtíže v oblasti hlavy
6. díl: Med jako lék při problémech se zažíváním
7. díl: Med jako lék, který zatočí s nachlazením

* Lidová medicína při rozumném použití často zmírňuje projevy různých zdravotních neduhů, zároveň ji však používáme rozumně a v případě větších obtíží se vždy obracíme na odbornou pomoc. Ostatně i rady v tomto článku jsou tipy, které jsme objevili při pročítání populární literatury a procházení webových stránek, proto za jejich spolehlivost, využití a následky neneseme žádnou odpovědnost.

Zácpa