Med s jablky a skořicí budete ujídat pořád dokola. Tak moc je dobrý
Jablko nepadá daleko od stromu, ale ani od úlu. Padá rovnou do medu. A když k tomu přidáte skvělou skořici, o ňamy ňamy zábavu máte postaráno. Jablečný med se skořicí budete ujídat pořád, zas a znova:
- > kombinace jablka a skořice a medu = milá, neokoukaná, povznášející chuť,
- > české vitamíny a exotický cinnamaldehyd = bacily už se třesou strachy,
- > dezerty, nápoje, mlsání jen tak = slaďoučké recepty čekají.
Jaba, daba, jablka! Šup s nimi do medu se skořicí, do skleničky a do vašeho košíku. Jejich cesta na váš stůl je rychlá a snadná, stačí jenom objednat:
Nejprodávanější
Jablko se skořicí v medu z Domoviny
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Jak jsme objevili jablka, skořici a med? Jablíčko bylo naše asi nejčastější ovoce v dětství. A takový štrůdl z něj, bašta! Skořice má úžasnou vůni a k jablku prostě patří. Tak proč ty dva parťáky nespřátelit s naším domácím medem?
Výsledná chuť vás vynese do oblak! Do nebe! Vždyť přece už za dob Adama byla tu Eva s medama, pak je napadlo si ještě jabko dát. A s nevinným úsměvem na líci přimíchali skořici, ta chuť – hmmm – byla tak akorát.
- > Zajímavost z našeho blogu: Legendy říkají, že skořici nosili obrovští, neznámí ptáci. Co je na tom pravdy?
Využití skořicového medu s jablkem
Na našem medu se skořicí a jablky si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů a především do dezertů (jablečný závin, skořicové hvězdičky, zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- > Náš tip: udělejte si život sladký s kynutými skořicovými šneky.
Za typickou vůní skořice je sloučenina cinnamaldehyd, dále třeba kyselina skořicová, eugenol, linalool či kumarin. Díky nim skořice také příznivě působí na lidský organismus:
- > ničí bakterie (dezinfekční účinky),
- > působí na kvalitu pokožky (zbavuje akné),
- > posiluje imunitu (proti nachlazení, chřipce, kašlíku),
- > povzbuzuje chuť k jídlu (a navíc se velice příjemně užívá),
- > pomáhá při cukrovce (zlepšuje metabolismus tuků a cukru),
- > podporuje krevní oběh (snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení),
- > upravuje trávení (nadýmání, nevolnosti, průjmy, dráždivý tračník),
- > uplatňuje se u celé řady dalších neduhů (např. revmatismus, vysoký cholesterol).
Jak vypadá ochucený med se skořicí a jablkem?
Je to medík snadno roztíratelný na pečivo, neteče jako běžný med květový a hustotou lehce převyšuje pastovaný med díky přimíchanému sušeném jablku a mleté skořici. A kdyby náhodou, nechte ho pár hodin v pokojové teplotě, aby změknul. Inu, jedná se o stopro přírodní výrobek bez stabilizátorů, cukerných sirupů či jiných ředících šťáviček.
Výroba skořicového medu s jablky
Ochucený med se skořicí a jablky děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu, pokračuje česáním jablíček a vrcholí mícháním se skořicí. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- > Pohled do zákulisí: přečtěte si o tom, jak jsme si zamilovali včely a objevili ochucené medy.
Složení medu s jablkem a skořicí
Složení naší skořice s jablkem v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, lyofilizované jablko a mletá skořice.
Lyofilizace: postup sušení mrazem zachovávající přirozenou vůni a chuť ovoce i jeho nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Ovoce chutná jako čerstvé.
Pastovaný med: květový med mechanicky uvedený do lehce roztíratelné konzistence a zbavený přirozené krystalizace pozvolným mícháním bez ztráty kvality (nemůže tedy úplně ztuhnout).