Jak na skladování medu v lednici

Uložit med do lednice? V mnoha ohledech se jedná o takřka ideální místo ke skladování naší sladké dobrůtky – ať už běžné květové nebo ochuceného medu. Nechcete-li však, aby se zkazil, ztratil chuť, vitamíny nebo přišel k jiné újmě, musíte dodržovat několik jednoduchých pravidel. Odměnou vám bude stále stejně kvalitní med po dvou i více letech skladování.

Ještě než se rozhodneme skladovat med v lednici, připomeňme si, jak vypadá nejlepší nádoba na med. Je to samozřejmě nepoužitá, nová sklenice (případně keramická či jiná nerezová nádoba) – v takové „sklínce vod vokurek“ se původní odér často drží i navzdory pečlivému umytí saponátem a med ho zbytečně absorbuje. Kvalitní vzduchotěsný uzávěr navíc brání pohlcení okolních pachů, kterých se právě v ledničce vznáší celé houfy.

Proč ukládat med do chladničky

A teď už šup s medem do lednice. Bude mu tam dobře, neboť uvnitř vládne tma – sluníčko medovým produktům rozhodně nesvědčí. Také teplota v chladničce medíku prospívá – měla by se pohybovat od 10 do 15 °C. Vyšší teploty zrychlují rozpad enzymů a jiných látek v medu, vysoké teploty (např. při ohřevu v mikrovlnce) ho ničí.

V této souvislosti se musíme zmínit o tuhnutí (krystalizaci) medu, ke kterému v lednici pochopitelně dochází. Cukernatění, jak tento proces také nazýváme, však kvalitu medu neovlivňuje. Naopak dosvědčuje, že med byl vyroben poctivě a bez přidání cukru. Med navíc můžete kdykoliv snadno vrátit do původní tekuté podoby.

Med v lednici

Med v ledničce – na co si dát pozor

Největšího nepřítele medu (a to nejen v chladničce) představuje vlhkost, kterou med snadno vstřebává. Podíl vody přes 20 % vyvolává množení mikroorganismů v medu, jeho kvašení a kažení. Už tedy rozumíte, proč je důležité med skladovat v suchu a v dobře uzavřené nádobě?

Květový med

Přestože splníte všechny výše uvedená doporučení, číhá na váš med ještě jedno nebezpečí zvyšující v něm riziko růstu plísní, kvasinek a bakterií. Tou hrozbou jste přímo vy – stačí špinavá, byť jenom olíznutá lžička ve sklenici a na problém máte zaděláno. Vyvarujte se proto kontaminaci medu nemytým nádobím.