Jak na skladování medu v lednici

Uložit med do lednice? V mnoha ohledech se jedná o takřka ideální místo ke skladování naší sladké dobrůtky – ať už běžné květové nebo ochuceného medu. Nechcete-li však, aby se zkazil, ztratil chuť, vitamíny nebo přišel k jiné újmě, musíte dodržovat několik jednoduchých pravidel. Odměnou vám bude stále stejně kvalitní med po dvou i více letech skladování.

Med v lednici

Ještě než se rozhodneme skladovat med v lednici, připomeňme si, jak vypadá nejlepší nádoba na med. Je to samozřejmě nepoužitá, nová sklenice (případně keramická či jiná nerezová nádoba) – v takové „sklínce vod vokurek“ se původní odér často drží i navzdory pečlivému umytí saponátem a med ho zbytečně absorbuje. Kvalitní vzduchotěsný uzávěr navíc brání pohlcení okolních pachů, kterých se právě v ledničce vznáší celé houfy.

Proč ukládat med do chladničky

A teď už šup s medem do lednice. Bude mu tam dobře, neboť uvnitř vládne tma – sluníčko medovým produktům rozhodně nesvědčí. Také teplota v chladničce medíku prospívá – měla by se pohybovat od 10 do 15 °C. Vyšší teploty zrychlují rozpad enzymů a jiných látek v medu, vysoké teploty (např. při ohřevu v mikrovlnce) ho ničí.

V této souvislosti se musíme zmínit o tuhnutí (krystalizaci) medu, ke kterému v lednici pochopitelně dochází. Cukernatění, jak tento proces také nazýváme, však kvalitu medu neovlivňuje. Naopak dosvědčuje, že med byl vyroben poctivě a bez přidání cukru. Med navíc můžete kdykoliv snadno vrátit do původní tekuté podoby.

Med v ledničce – na co si dát pozor

Největšího nepřítele medu (a to nejen v chladničce) představuje vlhkost, kterou med snadno vstřebává. Podíl vody přes 20 % vyvolává množení mikroorganismů v medu, jeho kvašení a kažení. Už tedy rozumíte, proč je důležité med skladovat v suchu a v dobře uzavřené nádobě?

Přestože splníte všechny výše uvedená doporučení, číhá na váš med ještě jedno nebezpečí zvyšující v něm riziko růstu plísní, kvasinek a bakterií. Tou hrozbou jste přímo vy – stačí špinavá, byť jenom olíznutá lžička ve sklenici a na problém máte zaděláno. Vyvarujte se proto kontaminaci medu nemytým nádobím.

Další zajímavé články o medu

Podobné články

Proč je med od včelaře nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní...
Podobné články

Spirulina modrá je dobrá.

Jestli chcete příklad  superpotraviny plné živin, tak můžu vřele doporučit spirulinu, z našeho citronového medu. Že jste o ní ještě neslyšeli... 
Podobné články

Termosolární úl chrání včely

Možná už jste slyšeli o úhynech včel kvůli varoáze. Co dělat, aby před tímhle onemocněním včely uchránili? My se o to snažíme s pomocí...
Podobné články

Pro včelky sejte květiny s námi

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít. My budujeme včelí útočiště, vy zase můžete vysít květiny. Stačí malá...
Používáme ověření věku Adulto