Med do mikrovlnné trouby nepatří. Tady mám důvody

Nedávno jsem vám povídal o výhodách (ale i určitém riziku) skladování medu v lednici. Dnes si posvítíme na jiný častý dotaz: jak rozpustit med v mikrovlnce? Jenže ta otázka je celá špatně. Měla by totiž znít, jestli je vůbec vhodné rozpouštět med v mikrovlnné troubě.

Med do mikrovlnky nepatří

Krystalizace medu (lidově, ale chybně, „cukernatění“) k myšlence „šup s medem do mikrovlnky“ často svádí. Tuhnutí totiž ztěžuje jeho používání – mazat ho na pečivo skutečně není žádný med. Krystalizace přitom neznamená vadu, ba naopak ukazuje dobrou kvalitu medu. Jedná se o přirozený proces, který provází jakýkoliv typ medu (kromě ředěného či jinak zfušovaného). Kdy se krystalizace objeví, záleží na složení medu i způsobu jeho skladování.

Jak rozpustit med v mikrovlnce? Nikdy!

Máme tedy pěkné ráno a tuhý med potřebujeme natřít na chleba. Co teď? Šup s ním do mikrovlnné trouby! Dobrá, pojďme na to. Med sice rychle povolí, ale razantní a nerovnoměrný ohřev vede k jeho přehřátí, vypěnění a znehodnocení. Svou roli při tom hrají síla a čas ohřevu, konstrukce mikrovlnky i druh medu.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | malinový | dračí ovoce | zázvorový | borůvkový

Rozehřívání medu v mikrovlnné troubě, ani v jeho ochucené variantě, proto jednoznačně a zásadně nedoporučuji. Snížení biologické hodnoty medu sice přesně neurčíme, ale zdá se, že to může být klidně o polovinu. I laboratorní pokusy dokázaly, že med se v mikrovlnce ničí.

 

Tvrdý med povolí ve vodní lázni

Proč to tedy v mikrovlnce není dobrý nápad? Zaprvé kvůli prudkosti ohřevu. Zadruhé kvůli teplotě, které se med v zařízení vystavuje. Účinné látky se z něj ztrácejí již při teplotě zhruba přes 40 stupňů. A do tak horké vody ho neponoříme. Ani krátký pobyt v troubě tedy medíku neudělá dobře.

Med do mikrovlnné trouby nedávejte

Není zkrátka nad klasický ohřev medu v teplé vodní lázni, případně na radiátoru ústředního topení. Sklenici zabalte třeba do utěrky, rozpouštět lze také jenom část vydlábnutého medu v misce. Takové zahřátí založené na prověřeném, přirozeném přírodním způsobu kvalitu medu nesníží a lze ho dokonce provádět opakovaně.

A naposledy zdůrazňuji: do mikrovlnné trouby med prostě nepatří!

Další zajímavé články na našem blogu