Jak na povolení medu ve vodní lázni? Ukážu v několika krocích

Určitě se vám to už také někdy stalo: med ve sklenici ztuhnul tak, že jste ho nemohli rozetřít na pečivu. Potřebovali jste ho zkrátka v polotekuté konzistenci. Má to snadné řešení. Na povolení medu lze použít vodní lázeň a já vám teď ukážu, jak správně na to.

Povolení medu ve vodní lázni

Ještě, než se do ztekucení medu pustíte, je potřeba si připomenout jeden důležitý fakt. Krystalizace medu (tuhnutí) je v pořádku, dokazuje to jeho pravost a přírodní původ. Není důvod k panice, naopak o to více si med můžete vychutnat.

Povolení tuhého medu ve vodní lázni krok za krokem

  1. Sklenici medu ponořte do hrnce s vodou. Voda by měla sahat těsně pod víčko, nikoliv přes něj, aby neprosákla přes závit do sklenice.
  2. Hrnec se sklenicí medu položte na sporák.
  3. Začněte pomalu ohřívat na mírném ohni (na nejslabší stupeň plotýnky).
  4. Dávejte pozor, aby se voda neohřála příliš, maximálně na 50 °C (měli byste v ní v pohodě udržet ruku).
  5. Hlídejte barvu, med povolený od skla tmavne.
  6. U skla med povolí rychleji než uprostřed, proto průběžně zkoušejte promíchat.
  7. V okamžiku, kdy med tmavne a lze ho promíchat, sundejte hrnec z ohně, dokončete promíchání a máte hotovo!

Důležitá pravidla při ztekucení medu

Teplota vody, ve které med povolovat, nesmí přesáhnout 50 °C.

Správné povolení medu je pouze dočasné. Na druhý den (záleží na podmínkách skladování) bude mít med opět svou původní, tuhou konzistenci.

Med v žádném případě nerozhřívejte v mikrovlnné troubě. Tak ho podstatně poškodíte.

V případě úplného ztekucení vznikne med, který již zpětně neztuhne. S takovým medem se špatně manipuluje a navíc je pravděpodobně znehodnocený kvůli HMF (hydroxymethylfurfural).


HMF je škodlivá látka, která vzniká postupně silným nebo dlouhodobým ohříváním. Norma „Český med“ dovoluje 20 mg/kg HMF. Jedno šetrné ztekucení (či rok skladování) zvyšuje obsah HMF v medu asi o 7 mg/kg.


Vždy si proto promyslete, kolik medu skutečně potřebujete povolit. Ztekucovat celou sklenici kvůli namazání jednoho chleba ke snídani se nevyplatí.

Vše, co jsem uváděl výše, platí i pro povolení ochuceného medu.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

malinový | spirulinový | zázvorový | jahodový | dračí ovoce

Povolení medu ve vodní lázni

Další zajímavé články na našem blogu