Doprava od 990 Kč ZDARMA ❤️

Jak na povolení medu ve vodní lázni

Určitě se vám to už také někdy stalo: chtěli jste rozetřít více medu na větší plochu (např. při výrobě borůvkového medovníku) a s pastovaným medem se to právě dvakrát dobře nedařilo. Potřebovali jste ho zkrátka v polotekuté konzistenci. Na povolení pastovaného medu lze použít vodní lázeň a my vám teď ukážeme, jak správně na to.

Ztekucování medu

Povolení tuhého pastovaného medu ve vodní lázni krok za krokem

  1. Sklenici medu ponoříme do hrnce s vodou. Voda by měla dosahovat těsně pod víčko, nikoliv přes něj, aby neprosákla přes závit do sklenice.
  2. Hrnec se sklenicí medu položíme na sporák.
  3. Začneme pomalu ohřívat na mírném ohni (na nejslabší stupeň plotýnky).
  4. Dáváme pozor, aby se voda neohřála příliš (měli bychom v ní v pohodě udržet ruku).
  5. Hlídáme barvu, neboť med povolený od skla tmavne.
  6. U skla med povolí rychleji než uprostřed, proto během ohřívání průběžně zkoušíme promíchat.
  7. V okamžiku, kdy med tmavne a lze ho promíchat, sundáme hrnec z ohně, dokončíme promíchání a máme hotovo!

Medvěd višeň s aronií

Důležitá upozornění pro ztekucení medu

Správné povolení medu je pouze dočasné. Na druhý den bude mít med opět svou původní, tuhou konzistenci.

V případě kompletního ztekucení medu vznikne tekutý květový med, který již zpětně neztuhne. S takovým medem se špatně manipuluje a navíc je pravděpodobně znehodnocený kvůli HMF (hydroxymethylfurfural). Tato škodlivá látka vzniká postupně silným nebo dlouhodobým ohříváním. Norma „Český med“ dovoluje 20 mg/kg HMF. Jedno šetrné ztekucení (či rok skladování) zvyšuje obsah HMF v medu asi o 7 mg/kg.

Povolení proto provádíme pouze v případě, že potřebujeme ze sklenice spotřebovat výrazné množství medu (např. při pečení). Na běžnou spotřebu (mazání na pečivo) není ztekucení nutné, ani vhodné.

Pastovaný - krystalizace

Jak zabránit kompletnímu ztekucení

  1. Hrnec se sklenicí medu ohříváme co nejpomaleji na mírném ohni.
  2. Dbáme na to, aby se voda neohřála příliš.
  3. Sledujeme barvu medu (tmavnutí).
  4. Průběžně zkoušíme med promíchat.
  5. Jakmile med povolí u skla, máme hotovo.