Sejeme luční květiny a chráníme včely I. Návod na výsev na louce

Je to tak, bohužel: včela se stala ohroženým druhem. Můžeme za to my, lidé. Měli bychom se tedy také postarat o to, aby to tak nebylo. A nejen proto, že bez včel lidský druh nepřežije. Přírodu bychom přece měli chránit jako celek, ne?

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít.

My například budujeme včelí útočiště v podobě farmy, používáme přírodní materiály, snažíme se o co nejšetrnější přístup. Vy zase můžete vysít květiny, ze kterých včely sbírají pyl a nektar. Stačí malá plocha – a už jenom tím pomůžete včelám přežít.

Jak správně vysít luční květiny venku

Jak na to? Najděte vhodný plácek, na kterém výsev provedete (ale použít lze i truhlík).

1. Načasování

Ideální období pro výsev představuje jaro, případně podzim. V přírodě je dostatek vláhy, sluníčko ještě (už) tolik nepálí, to se kytičkám prostě líbí.

2. Orání

Začneme oráním půdy. Záleží na každém, jak se toho podle svých schopností a možností zhostí. Někdo na to půjde tradičně rýčem, ale ani rotavátor nelze zavrhovat. Naopak, půdu perfektně rozmělní, její vrstvy promíchá, zapraví do ní hnojivo a odstraní plevel.

3. Rovnání

V upravené půdě nesmí zůstat drny s trávou. Pečlivě je všechny odstraňte, ať z nich později nevznikají tzv. suché ostrovy ze zaschlé trávy. Dá to sice trochu námahy, ale výsledek bude stát za to. Urovnejte plochu hráběmi.

4. Setí

Tak, a jdeme na vlastní výsev. Semínka rozházejte po připravené ploše. Projděte se po nich. Cože? Ano, zašlapáním je dostanete hlouběji do půdy a uchráníte je tak třeba před odfouknutím větrem. Nebo na ně nahrňte hlínu hrabičkami.

5. Zalévání

Teď to pojďte zalít. Není to nutnost, ale na druhou stranu pár kapek semínka povzbudí a bude se jim dobře klíčit. Poradí si však i bez vody – v hlíně během sucha vydrží klidně až do dalšího roku. Jak se říká, kdo si počká, ten se dočká. A v případě semínek lučních květin to platí dvojnásob.

6. Sečení

Máme vyseto, zalito, a co dál? Tady jsou dvě rady nad zlato, druhá doslova důležitější než jedna. Zaprvé: plevel sekejte, sekačkou, kosou, jak je libo, ale pravidelně a minimálně 5 cm nad zemí (ne níž). Jakmile plevel začne bujet, a bude to dříve než semena bylin, pusťte se do něj. V žádném případě nesmíte plevel vytrhávat i s kořeny!

7. Čekání

A zadruhé: obrňte se trpělivostí. Vyhlášená vytrvalost pěstitele nese ovoce, tedy luční květiny. Tyhle krasavice jsou totiž docela vytrvalé, kvetou obvykle od druhého roku a tak vaše loučka bude nejdřív pár měsíců připomínat spíše zahrádku plnou plevele. Proto sekejte, občas zalévejte, sem tam kytičkám zazpívejte a hlavně nezoufejte, když se nějakou dobu nebude nic dít.

Výsev Luční květiny

K vysazení kytiček použijte naše balení výsevu Luční květiny. Na 1 m2 stačí 2 g semínek, při ručním setí z balení 10 g osejete plochu 5 m2. To může být pás dlouhý 5 m a široký 1 m, takže ze tří sáčků pořídíte už docela slušnou loučku.

V jednom balení výsevu Luční květiny se ukrývá 34 druhů trvalých rostlin. Jsou to oku lahodící druhy, které se zároveň nezaleknou silného sucha – taková vlastnost se v našich končinách občas hodí, že. Jenom namátkou, vaši louku provoní například chrpa luční, kmín kořenný, krvavec menší, řepík lékařský nebo vičenec ligrus.

Stačí trochu trpělivosti a brzy budete mít louku plnou květin, která včelky nadchne…

…a radostí budou bzzzučet!