Med jako lék: jak zatočit s nachlazením

V 7. dílu našeho volného cyklu tzv. babských rad* si řekneme, jak na zdravotní obtíže spojené s onemocněním horních cest dýchacích. Nenajdeme asi příliš mnoho dalších zdravotních lapálií, proti kterým se med s takovou úspěšností nasazuje snad od nepaměti – už naše babičky věděly, že na kašel, rýmu a zvýšenou teplotu nejen během podzimních a jarních plískanic opravdu zabírá. Léčivé účinky domácího medu (skutečně přírodního, kupovaného přímo od včelaře) jsou ověřené generacemi.

Nachlazení a jeho příčiny

Nachlazení je odjakživa nejčastější lidské infekční onemocnění. Zná ho každý – rýmečka, kašlík, bolest v krku dokážou pěkně znepříjemnit i úplně obyčejný den. Průměrně si infekci horních cest dýchacích každý „užijeme“ až několikrát za rok. Můžou za ni hlavně rhinoviry, kterými se nakazíme vdechnutím či kontaktem s kontaminovaným předmětem. Zhruba během jednoho týdne nemoc odezní. Uf.

med do čaje na podzim

Nejlepší obranu před nasofaryngitidou či rinofaryngitidou, jak se choroba odborně nazývá, představuje mytí rukou, vyloučení kontaktu s infikovanými a posilování imunity. Špatná zpráva říká, že po nakažení nemáme na nachlazení žádný lék, dobrá zpráva však ukazuje, že můžeme léčit jeho příznaky a urychlit rekonvalescenci. Právě med, vynikající přírodní antibiotikum, patří mezi výrazné pomocníky v boji s nachlazením.

Med je na kašel, rýmu a nachlazení

Med si můžete dopřát několikrát denně. Samotný na lžičce, sladit s ním čaj s citrónem (klidně, dokud je horký) nebo si vyrobit cibulový med. Je to snadné: nakrájíme jednu středně velkou cibuli, smícháme se třemi lžícemi medu a necháme několik hodin (ideálně přes noc) uležet. Šťávičku, kterou cibule pustí do medu, užíváme třikrát denně. Receptů na využití medu proti nachlazení a pro zlepšení naší obranyschopnosti však existuje mnohem více.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | malinový | skořicový | zázvorový | chilli

Med při nachlazení

Trápí-li nás nachlazení často, posvítíme si na něj medem a skořicí. Směs jedné lžíce medu a čtvrt lžičky skořice (případně skořicového medu, kdy odpadají starosti s přípravou) užíváme tři dny. Taková ozdravná minikúra nejen léčí symptomy nachlazení, ale také pročišťuje průdušky a pozitivně působí na chronický kašel. Její účinnost je doslova multifunkční.

Obecně lze konstatovat, že léčba v podobě pořádného odpočinku v posteli, spánku, pocení a vitamínové bomby s medem je tím nejlepším a nejúčinnějším, co proti nachlazení můžeme udělat. Dopřát si takovou terapii v rámci prevence samozřejmě neškodí ani v okamžiku, kdy se cítíme naprosto fit. A třeba i několikrát během zimy.

Vliv medu se navíc projevuje zlepšováním nálady, která v souvislosti s nachlazením nezřídka klesá pod bod mrazu. Vždyť i taková obyčejná rýma nás dokáže vyřadit z běžného provozu a nehezky nás potrápit. Obzvláště v této souvislosti přijdou k chuti naše ochucené medy (výhodně k dostání > ZDE):

Oslaďte si podzim

Cyklus babských rad* od Včelařství Domovina

1. díl: Med jako lék při hojení ran
2. díl: Med jako lék při zácpě i jako její prevence
3. díl: Med jako lék na popáleniny, puchýře a poštípání hmyzem
4. díl: Med jako lék na onemocnění kůže
5. díl: Med jako lék na obtíže v oblasti hlavy
6. díl: Med jako lék při problémech se zažíváním
7. díl: Med jako lék, který zatočí s nachlazením (právě čtete)

* Lidová medicína při rozumném použití často zmírňuje projevy různých zdravotních neduhů, zároveň ji však používáme rozumně a v případě větších obtíží se vždy obracíme na odbornou pomoc. Ostatně i rady v tomto článku jsou tipy, které jsme objevili při pročítání populární literatury a procházení webových stránek, proto za jejich spolehlivost, využití a následky neneseme žádnou odpovědnost.