Jahodový med jsou dva zázraky v jedné skleničce. Smlsněte si na něm
Pánové a dámy, pojďte s námi za jahodami. Za jahodami v medu! Červené, šťavnaté, tečkované jahůdky v našem slaďoučkém medíku si zamilujete:
- > pro jejich skvělou chuť > mlsání na každý den,
- > díky jejich využití v kuchyni > na rohlíku, při pečení,
- > kvůli jejich příznivému vlivu na zdraví > třeba proti nachlazení.
Jahody a med, dva malé zázraky v jedné skleničce. Jakmile máte chuť na sladké, tak na jahody >>> nakupujte teď a tady:
Nejprodávanější
Med s jahodami z Domoviny
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Jak jsme objevili jahody? Jahody se šlehačkou, jahodová zmrzlina, jahodový koláč, jahodové knedlíky. Moje nejoblíbenější ovoce vůbec. Tak proč ne jahody s medem? Slaďounké jahůdky v medu zamíchané, po celý rok chutné a lahodné. Teď už můžete zavřít zadní vrátka ke dvanácti měsíčkům.
Výsledná chuť je jako sen – jahodová! Červená jako zapadající sluníčko, šťavnatá jako letní deštík a tečkovaná jako slunéčko sedmitečné. Kouzlo v jedné skleničce.
- > Zajímavost z našeho blogu: víte, kdy a kde se začaly v Čechách ve velkém pěstovat jahody?
Využití medové pomazánky s jahodami
Na našem medu s jahodami si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- > Náš tip: vyrobte si výtečnou jahodovou granolu s medem.
Není náhoda, že jahoda obsahuje hodně látek, které jsou mňam pro naše zdraví:
- > vitamíny (A, B, C, E),
- > vlákninu a antioxidanty (anthocyanin),
- > minerály (draslík, hořčík, síru, vápník, zinek),
- > organické kyseliny (citrónovou, ellagovou, chininovou, jablečnou).
Jahody posilují organismus a jejich konzumací lze předcházet řadě nemocí. Umí úspěšně bojovat s nachlazením a navíc:
- > slouží jako prevence rakoviny a srdečních onemocnění,
- > omlazují funkce nervového systému včetně mozku,
- > zamezují tvorbu zánětů a urychlují jejich léčbu,
- > podporují krevní oběh v pohlavních orgánech,
- > omezují vznik močových a žlučových kamenů,
- > stimulují regeneraci buněk a urychlují hojení,
- > fungují jako ochrana před zácpou,
- > působí příznivě na metabolismus,
- > pomáhají při hubnutí,
- > zpomalují stárnutí.
Jak vypadá ochucený med s jahodami?
Je to medík snadno roztíratelný na pečivo, neteče jako běžný med květový a hustotou lehce převyšuje pastovaný med díky přimíchaným sušeným jahodám. A kdyby náhodou, nechte ho pár hodin v pokojové teplotě, aby změknul. Inu, jedná se o stopro přírodní výrobek bez stabilizátorů, cukerných sirupů či jiných ředících šťáviček.
Výroba medu s jahodou
Ochucený med s jahodou děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- > Pohled do zákulisí: přečtěte si o tom, jak jsme si zamilovali včely a objevili ochucené medy.
Složení medu s jahodou
Složení našeho jahodového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a lyofilizované jahody.
Lyofilizace: postup sušení mrazem zachovávající přirozenou vůni a chuť ovoce i jeho nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Ovoce chutná jako čerstvé.
Pastovaný med: květový med mechanicky uvedený do lehce roztíratelné konzistence a zbavený přirozené krystalizace pozvolným mícháním bez ztráty kvality (nemůže tedy úplně ztuhnout).