Jahody a vliv na zdraví. Jíst se opravdu vyplatí

Jahody a léto jdou prostě dohromady. Samozřejmě, že je můžete konzumovat po celý rok – ideální řešení představuje jahodový med, který lze přidávat i do mnoha pokrmů. V čem vlastně tkví kouzlo nejpopulárnějšího letního ovoce? My už to víme: skvělou chuť doplňuje množství vitamínů a dalších látek, povyšující jahody na udatného bojovníka proti četným zdravotním neduhům.

Jahody

Jahodník (Fragaria vesca L.) u nás roste hlavně v lese (jahody lesní) a na polích (jahody zahradní). Přestože ho znali už Římané, na českém území se s jeho pěstováním ve velkém začalo až v průběhu 19. století v oblasti Neveklovska. První odrůdy pocházely (překvapivě) až z Ameriky. A dnes za jeden rok sníme kolem 3 kilogramů jahod na osobu.

Sběr jahod

Což je dobře. Jahody obsahují spoustu vitamínu C (víc ho má snad jen černý rybíz), jehož pozitivní vliv na naše zdraví i při nachlazení je proslulý. Plod jahodníku (přesněji bychom měli hovořit o zvětšeném okvětním lůžku) ukrývá také vitamín B a provitamín A, flavonoidy (katechin, kvercetin) a minerální látky jako draslík, vápník, mangan, fosfor a železo. Nechybí ani kyseliny – salicylová, listová, citronová a šťavelová (i proto jsou jahůdky skvělé s mlékem, neboť ji neutralizuje), v listech se nachází třísloviny a silice.

Jahody jsou zdravé

Jahody a jejich účinky na organismus

V jahodách naopak nenajdete přírodní cukry, proto jsou dobré při dietě, spalování tuků a snižování váhy. To však není ani zdaleka všechno. Jahody mají pozitivní vliv na zažívání, neboť regulují překyselení žaludku a zároveň zabírají proti zácpě i žlučovým, ledvinovým a močovým kaménkům. Posilují srdce, nervy, mozek a imunitu, pomáhají při artritidě, revmatismu, dně a zlepšují stav kostí.

Pěstování jahod

K dalším fajn účinkům jahod patří snižování rizika vzniku diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny, péče o kůži, oči a vlasy nebo protizánětlivé účinky. Konzumace jahod se doporučuje při chudokrevnosti a vysokém krevním tlaku, ale také v těhotenství, kdy přispívají k prevenci výskytu novorozeneckých vad. Podle řady studií se uplatní dokonce jako afrodiziakum!

Nechte se svést jahodami, dopřát si je pravidelně se vyplatí. Doporučujeme například sladit čaj naším jahodovým medem, který obsahuje pouze čerstvé, lyofilizované jahůdky od lokálních pěstitelů. V létě vás nadchne jahodový ledový čaj a využít ho můžete i při přípravě řady dalších dobrůtek.

Med s jahodami