Jahodová marmeláda s medem

Zavařujete? Já ano! A ze všeho nejraději mám jahodovou marmeládu. A tu Vám dnes představím, tak jak ji dělám já. Protože mám samozřejmě ráda med a téměř jsem s ním nahradila bílý cukr, tak jsem i marmeládu letos vařila pouze s medem. A jde to! Je výborná! 

Co budete potřebovat na jahodovou marmeládu s medem?

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 300 g květového medu
  • 1 sáček želírovacího přípravku 3:1
  • citronovou šťávu

Na marmeládu vybírám jen ty nejzralejší jahody, které jsou nejsladší a mají tu nejlepší chuť. Mohou být téměř přezrálé, takové jahody se na marmeládu skvěle hodí. Obsahují totiž více přírodního pektinu a marmeláda je tak přirozeně hustší. A jak tedy na to?

Jahody jsem odstopkovala, omyla proudem studené vody a nechala chvilku okapat.  Poté jsem je nasypala do širokého hrnce, ve kterém se jahody nejrychleji uvaří. Šťouchadlem na brambory jsem je důkladně rozmačkala a na mírném ohni začala jahody vařit. Je důležité marmeládu občas promíchat a dávat pozor, aby se nespálila. Než se ovoce rozvaří, můžete si zatím připravit sklenice. Já dala sklenice, včetně víček, na 5 minut do vyhřáté trouby na 100 ° C.  Zajistíte tak sterilizaci sklenic a marmeláda se Vám nezkazí. Jakmile se ovoce začne rozpadat, přidám do něj želírovací prášek, který rozmíchám v troše medu a naliji k jahodám.  Chvilku povařím a přidám zbytek medu. Nyní můžete přidat trochu citronové šťávy. Dočetla jsem se, že se přidává kvůli lepší barvě, ale také proto, že pomůže marmeládu lépe konzervovat.  Vařím za stálého míchání tak dlouho, dokud marmeláda nezhoustne. Vhodnou hustotu můžete odzkoušet tak, že nalijete lžíci marmelády na talířek. Pokud pomalu stéká a jste s její konzistencí spokojení, můžete marmeládu plnit do sklenic. Marmeláda se plní vždy horká do teplých sklenic. Stačí už jen zavřít víčka, naplněné skleničky otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout.

Dobrou chuť přeje Alena

Marmeláda s medem

Jahodová marmeláda