Jablečný závin s medem

Recept na jablečný závin s medem je skvělý na víkend i všední den. Není sice štrúdl jako štrůdl, ale na tomto si fešácky pochutnáte. Krásně zlatavý, lákavě voňavý, svůdně křupavý. K snídani nebo jako odpolední dezert, to si budete lebedit.

Jablečný závin s medem

Na 2 šišky jablečného závinu s medem potřebujeme:

  • 1 balení mraženého listového těsta (nebo 2 balení chlazeného),
  • 8 jablek,
  • 2 lžíce strouhanky,
  • 4 lžíce medu květového,
  • 2 lžíce mleté skořice,
  • 1 vejce na potření.

Tak nejprve to těsto. Plech si vyložíme pečicím papírem, na který položíme plát těsta. Mražené vyjmeme z obalu, necháme ho povolit, propracujeme a pěkně rozválíme. Chceme-li si ušetřit čas a námahu, koupíme si těsto chlazené. To stačí jen vybalit.

Nejprve těsto na plechu posypeme strouhankou. Doprostřed plátu podélně rozprostřeme jablka. Někdo je bez slupek strouhá, někdo je rychle i se slupkou krájí na kostičky (nepustí potom tolik šťávy). Záleží na vás. Pak jablka postupně zasypeme skořicí, zalijeme medem, skvělé jsou i oříšky a rozinky.

Můžeme ještě pokapat rozpuštěným máslem a zavineme. Proto se tomu říká závin. Nezapomeneme uzavřít oba konce, ideální způsob si každý jistě najde sám. Nakonec štrůdl otočíme spojem dolů. Na volné polovině plechu obdobným způsobem připravíme i druhý závin.

A potřeme je vajíčkem a šup s nimi do trouby rozehřáté na 180 °C. Už se to peče, už to voní a zhruba za 20 až 30 minut závin chytne zlatavou barvu. To už chce za námi, těší se až vychladne, my ho nakrájíme a pochutnáme si na něm. Zapíjíme třeba kávou, mátovým čajem nebo rybízovým sorbetem.

Jablečný závin s medem

Recept na domácí listové těsto

Listové těsto si můžeme připravit také sami. Nejlépe v chladném prostředí z těchto surovin: 250 g másla (či tuku na pečení), 350 g nejkvalitnější hladké mouky, 1 žloutku, 1 lžíce 4% octa (či 2 lžic domácí citronové šťávy), 6 lžic vlažné vody a špetky soli.

Začneme pečlivým prohnětením čtvrtiny prosáté mouky s máslem. Výsledný tukový bochánek dáme mezi dvojici hlubokých talířů a ztuhnout do ledničky. Vodu rozmíchanou s octem, žloutkem a solí vlijeme do důlku ve zbytku mouky na desce. Zapracujeme ji širokým nožem a až se přestane lepit, důkladně prohněteme rukama. Vytvořené závinové těsto je měkké a hladké. Dáme ho do ledničky odpočinout na 30 minut.

Teď obě těsta spojíme dohromady.

Na desce jemně posypané moukou vyválíme závinové těsto do čtverce se stranou zhruba 20 cm. Mouku se snažíme oprašovat pryč. Do čtverce se stranou kolem 13 cm zplacatíme také tukový bochánek a položíme ho na koso na závinové těsto. Rohy přes bochánek přehneme jako obálku a hrany dobře spojíme.

Pozor, výtvor otočíme horní stranou na desku a velice opatrně ho vyválíme do obdélníku. Ten složíme třikrát po délce a pak třikrát po šířce. Zabalíme ho do vlhké utěrky a necháme hodinu odpočinout v lednici. Celý postup s rozválením těsta do obdélníku a skládáním opakujeme, ale tentokráte ho v chladničce necháme jen čtvrt hodiny. A už je to hotovo.

Jablečný závin s medem