Medové bestsellery s parádní SLEVOU 24 % objednávejte do úterní půlnoci. Na objednané množství nehleďte a bacilů se nelekejte.

Med a káva aneb malý průvodce kávou 1. Původ, složení a medové espresso

Med a káva, to jde náramně k sobě. Jedná se o přírodní potraviny s výraznou chutí, užitečné pro naše zdraví. Už jste někdy zkusili osladit kávu medem? Určitě se toho nebojte, vrnět blahem bude nejen jazýček, ale i celé vaše tělo. Kombinace medu a kávy je sice neobvyklá, ovšem z mnoha důvodů se doslova nabízí.

Med a káva

Kafíčko pijeme kvůli jeho chuti, během chvilek pohody a s přáteli. Věděli jste, že kromě přísunu energie, stimulace nervové soustavy a snižování svalové únavy podporuje kofein srdeční činnost? Káva také chrání játra, snižuje riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby či cukrovky. Ale pozor, káva bez cukru, slazená medem! Taková lžička kávového medu po dobrém obědě, hmm…

O tom, že med působí na lidský organismus na více frontách, jsme si už povídali. V souvislosti s kávou se hodí vyzdvihnout jeho pozitivní vliv na zažívání – urychluje tvorbu slinných žláz a enzymů k trávení potravy. Kdo mívá z kávy žaludeční potíže, neměl by o slazení kávy medem vůbec přemýšlet.

Základní informace o kávě

Káva se vyrábí z kávovníku. Jeho pravlastí je etiopská oblast Kaffa. Zřejmě na přelomu 13. a 14. století se odsud dostal na Arabský poloostrov, který považujeme za kolébku kávy. Teprve v polovině 19. století kávová zrna (jejichž vývoz byl zakázán) tajně do Evropy dopravili Holanďané. Děkujeme!

Dnes káva platí za jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě a kávovníky se pěstují všude, kde to podmínky dovolí. Kávovými velmocemi současnosti jsou Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Etiopie, Honduras, Indie, Uganda, Mexiko a Guatemala. Takřka 95 % světové produkce kávy pochází ze dvou druhů kávovníku: rozšířenější Coffea arabica (původem z Etiopie) má oproti Coffea robusta (původem z Konga) nižší obsah kofeinu a slabší vůni.

Složení kávy a medový recept na závěr

Základ nepražených kávových zrn tvoří výrazně trpké třísloviny, dále tuky, voda, bílkoviny a cukry. Na kofein, který svou hořkostí ovlivňuje výslednou vůni a chuť, jsme nezapomněli, ale jeho podíl ve složení je zanedbatelný. Pokud zrna kávy arabica neupražíme, hovoříme o zelené kávě, která svou chutí může připomínat zelený čaj.

Nejlepší teplota vody pro přípravu kávy je 95 °C. Znehodnocení medu v horké vodě se obávat nemusíte, raději zkuste uvařit medvědí espresso. Je to snadné. Do hrnečku nalijte med, na něj připravte espresso a ozdobte mléčnou pěnou. Můžete experimentovat s příchutěmi medu, doporučujeme vyzkoušet skořicový med. Lahůdka!

Seriál Malý průvodce kávou

Další zajímavé články o medu

Podobné články

Proč je med od včelaře nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní...
Podobné články

Spirulina modrá je dobrá.

Jestli chcete příklad  superpotraviny plné živin, tak můžu vřele doporučit spirulinu, z našeho citronového medu. Že jste o ní ještě neslyšeli... 
Podobné články

Termosolární úl chrání včely

Možná už jste slyšeli o úhynech včel kvůli varoáze. Co dělat, aby před tímhle onemocněním včely uchránili? My se o to snažíme s pomocí...
Podobné články

Pro včelky sejte květiny s námi

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít. My budujeme včelí útočiště, vy zase můžete vysít květiny. Stačí malá...