Med a káva aneb malý průvodce kávou 1.

Med a káva, to jde náramně k sobě. Jedná se o přírodní potraviny s výraznou chutí, užitečné pro naše zdraví. Už jste někdy zkusili osladit kávu medem? Určitě se toho nebojte, vrnět blahem bude nejen jazýček, ale i celé vaše tělo. Kombinace medu a kávy je sice neobvyklá, ovšem z mnoha důvodů se doslova nabízí.

Kafíčko pijeme kvůli jeho chuti, během chvilek pohody a s přáteli. Věděli jste, že kromě přísunu energie, stimulace nervové soustavy a snižování svalové únavy podporuje kofein srdeční činnost? Káva také chrání játra, snižuje riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby či cukrovky. Ale pozor, káva bez cukru, slazená medem! Taková lžička kávového medu po dobrém obědě, hmm…

O tom, že med působí na lidský organismus na více frontách, jsme si už povídali. V souvislosti s kávou se hodí vyzdvihnout jeho pozitivní vliv na zažívání – urychluje tvorbu slinných žláz a enzymů k trávení potravy. Kdo mívá z kávy žaludeční potíže, neměl by o slazení kávy medem vůbec přemýšlet.

Základní informace o kávě

Káva se vyrábí z kávovníku. Jeho pravlastí je etiopská oblast Kaffa. Zřejmě na přelomu 13. a 14. století se odsud dostal na Arabský poloostrov, který považujeme za kolébku kávy. Teprve v polovině 19. století kávová zrna (jejichž vývoz byl zakázán) tajně do Evropy dopravili Holanďané. Děkujeme!

Dnes káva platí za jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě a kávovníky se pěstují všude, kde to podmínky dovolí. Kávovými velmocemi současnosti jsou Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Etiopie, Honduras, Indie, Uganda, Mexiko a Guatemala. Takřka 95 % světové produkce kávy pochází ze dvou druhů kávovníku: rozšířenější Coffea arabica (původem z Etiopie) má oproti Coffea robusta (původem z Konga) nižší obsah kofeinu a slabší vůni.

Složení kávy a medový recept na závěr

Základ nepražených kávových zrn tvoří výrazně trpké třísloviny, dále tuky, voda, bílkoviny a cukry. Na kofein, který svou hořkostí ovlivňuje výslednou vůni a chuť, jsme nezapomněli, ale jeho podíl ve složení je zanedbatelný. Pokud zrna kávy arabica neupražíme, hovoříme o zelené kávě, která svou chutí může připomínat zelený čaj.

Nejlepší teplota vody pro přípravu kávy je 95 °C. Znehodnocení medu v horké vodě se obávat nemusíte, raději zkuste uvařit medvědí espresso. Je to snadné. Do hrnečku nalijte med, na něj připravte espresso a ozdobte mléčnou pěnou. Můžete experimentovat s příchutěmi medu, doporučujeme vyzkoušet skořicový med. Lahůdka!

Med a káva