Med a káva aneb malý průvodce kávou 2.

O tom, že med s kávou jdou krásně dohromady, již víme z minulého článku. Třeba už jste kombinaci včelí dobrůtky s druhou nejvyužívanější komoditou na světě sami vyzkoušeli, nebo servírovali přátelům. Nyní přišla ta správná chvíle, povědět si něco více o zpracování kávy, její přípravě v kávovarech a také pro vás máme další recept.

Nejprve si však zrekapitulujme blahodárný vliv kávy s medem na náš organismus. Dodává nám energii, podporuje činnost srdce, zmenšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, tlumí únavu ve svalech, má pozitivní vliv na játra a podporuje činnost nervové soustavy. To vše navíc bez rizika žaludečních obtíží, které se u někoho při pití kafíčka můžou objevit.

Úprava kávy, mletí a balení

Než se ovšem káva dostane do našeho medu kávového, musí z plantáží urazit docela dlouhou cestu. Po sklizni se nejprve čistí a praží ve speciálních strojích za pomoci proudění horkého vzduchu, včetně odstranění nežádoucích příměsí (přepražených a nedopražených zrn). Upražená zrna se skladují v původních obalech při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Mletí kávy sice není taková alchymie jako pražení, přesto se vyplatí kvalitní kávomlýnek a pomalý postup bez přehřívání. Jedině tak se zachová její jemná, typická vůně. Namletá káva se ideálně balí do obalů (plechovek) vakuově nebo stlačeným plynem. A potom už šup s ní do medu!

Kávovary a medový recept na konec

Dáváte-li přednost plnohodnotné chuti kávy, vaříte si ji sami v kávovaru a pak do ní přidáváte med, využíváte zřejmě některý z níže uvedených způsobů „kafíčkování“. Automatický elektrický kávovar (překapávač) je nejméně náročný na ovládání, tlačítky ovládáte mletí kávy, ohřev šálků, samočištění a další funkce.

Jedno jediné tlačítko vykouzlí různé druhy kávy (např. i cappuccino) z kávovaru na kapsle. K pákovému kávovaru, ve kterém lze více ovlivnit chuť nápoje, patří mlýnek na mletí kávy. Na snadnou výrobu espressa se skvěle hodí kávovar E. S. E. Plní se kávovými pody v papírovém obalu, které obsahují přesně odměřenou dávku kávy, aby byl hotový nápoj dokonalý.

A na závěr prozradíme slibovaný kávový recept. Nachystáme si 120 g ořechových jader (či mandlí), 3 lžičky kávového medu, 2 bílky a vyrobíme kávové hrudky. V míse promícháme pevný sníh ušlehaný z bílků, nastrouhaná jádra ořechů a kávového medu. Ze vzniklé hmoty lžičkou vykrajujeme malé hrudky, lehce je obalujeme strouhanými ořechy a pokládáme na plech vymazaný tukem a vyložený pečicím papírem. Zvolna pečeme v mírně vyhřáté troubě (150 °C). Dobré mlsání!

Med a káva