Med jako lék: když zlobí zažívání

V 6. dílu našeho volného cyklu tzv. babských rad* se zaměříme na zdravotní obtíže, které souvisí se špatným fungováním trávicí soustavy. Stejně jako se říká, že „láska prochází žaludkem“, platí i poučka o souvislosti životního stylu a našeho zažívání. Řadě problémů předejdeme rozumnou životosprávou, ale jestliže už „břicho“ zlobí, můžeme si pomoci medem. Léčivé účinky domácího medu (kupovaného přímo od včelaře, aby byl opravdu přírodní) jsou mnohdy skutečně magické.

Med jako lék, když zlobí zažívání

Med na žaludeční vředy

Žaludeční vřed (odborně: peptický či gastroduodenální vřed) rozhodně nepatří mezi příjemné životní zážitky. Může za něj překyselení žaludku. Vzniku tohoto zánětlivého onemocnění lze významně zabránit zdravou životosprávou. Hojení vředu urychluje med, snižuje vyměšování žaludečních šťáv – na lačný žaludek užíváme 1 lžíci denně. Med navíc zmenšuje účinek škodlivé bakterie Helicobacter pylori, která se na rozvoji žaludečních vředů také podílí.

Med na choroby žlučníku

Pro správnou funkci žlučníku a žlučových cest je nezbytné, abychom dodržovali zdravé stravovací návyky. Při obtížích nastupuje do akce žlučníková dieta, jejíž důležitou součást představuje právě med. Z našich ochucených medíků (výhodně k dostání > TADY) vám můžeme v rámci žlučníkové diety doporučit třeba příchutě meruňkovou, višňovou a kakaovou.

Není přece důvod, abychom se dietou trápili, že?

Med na onemocnění jater

I na činnost jater pomáhá lžička medu. Včelí pochoutka nejen skvěle chutná, ale navíc podporuje správné fungování našich orgánů. A co teprve, když nastanou s játry trable. Med bychom měli okamžitě začít používat ke slazení místo cukru – pokud to tedy už neděláme. Štěpení cukru játra značně zatěžuje, ale převážně jednoduché cukry obsažené v medu se do jater vůbec nedostanou. To znamená vítanou úlevu nemocným jatýrkům a jejich lepší regeneraci.

Med při pálení žáhy

Ten nepříjemný pocit v ústech už asi zažil každý z nás: horko, bolest, říhání a hořkokyselá chuť jako po zvracení – tak se projevuje pyróza, lidově zvaná pálení žáhy. Způsobuje ji tzv. gastroezofageální reflex. To je návrat natrávené potravy s žaludečními kyselinami zpět do jícnu, někdy až do pusy. Uff.

Med jako lék při zažívacích obtížích

Pálení žáhy se vyhneme omezením potravin, které ji můžou způsobit. Jedná se třeba o cibuli a česnek, sladkosti, silně kořeněná, tučná, smažená a kynutá jídla, citrusové plody a samozřejmě alkohol, cigarety a silná káva. Měli bychom se vyvarovat velkých porcí, syté stravy před spánkem a nepravidelného jídelníčku.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

jahoda s vanilkou | ananasový | višňový s aronií | chilli | citron a spirulina

Normálnímu trávení naopak napomáhá zázvor. Zkuste ho ve variantě ochuceného medu! A jak rychle zchladit pálení žáhy? Umí to čaj slazený medem a také jablečný ocet s medem podle receptu od našich babiček, který pijeme při prvních projevech pálení. Jeho příprava je jednoduchá. Zhruba ve 200 ml teplé vody dobře rozmícháme lžíci medu (tiší bolest, brání působení kyseliny, regeneruje sliznice) a lžíci jablečného octa.

Med proti zápachu z úst

Med se výtečně osvědčuje při boji se zapáchajícím dechem. Většinou za ním stojí špatná péče o dutinu ústní, stres, nedostatek tekutin a nevhodné potraviny jako cibule, česnek, výrazná koření nebo tuňák z konzervy. Vyvarujeme-li se uvedených prohřešků a navíc si budeme každé ráno kloktat směsí horké vody a lžičky skořicového medu, zápach z úst by nás měl přestat obtěžovat.

Cyklus babských rad* od Včelařství Domovina

  1. díl: Med jako lék při hojení ran
  2. díl: Med jako lék při zácpě i jako její prevence
  3. díl: Med jako lék na popáleniny, puchýře a poštípání hmyzem
  4. díl: Med jako lék na onemocnění kůže
  5. díl: Med jako lék na obtíže v oblasti hlavy
  6. díl: Med jako lék při problémech se zažíváním (právě čtete)
  7. díl: Med jako lék, který zatočí s nachlazením

* Lidová medicína při rozumném použití často zmírňuje projevy různých zdravotních neduhů, zároveň ji však používáme rozumně a v případě větších obtíží se vždy obracíme na odbornou pomoc. Ostatně i rady v tomto článku jsou tipy, které jsme objevili při pročítání populární literatury a procházení webových stránek, proto za jejich spolehlivost, využití a následky neneseme žádnou odpovědnost.