Proč je med lepší než bílý cukr I.

Na téma „med vs. bílý cukr“ se toho už napsalo a napovídalo hodně. Někdo říká, že rafinovaný cukr je „sladký zabiják“, podle jiných jsou oba produkty rovnocenné a nezáleží na tom, co konzumujeme… Já vám teď bez zbytečných kudrlinek povím, jak je to ve skutečnosti.

Po cukru se tloustne?

Jedna čajová lžička medu má energetickou hodnotu 17 kcal, jedna čajová lžička cukru zhruba 20 kcal. I přes nižší energetickou hodnotu má však med díky obsahu volné fruktózy mírně vyšší sladivost než cukr. Při udržení stejné sladivosti má tedy med lepší nutriční vlastnosti a přispívá nižší energetickou hodnotou než cukr.

Jednoduše: med je sladší než cukr, takže ho při slazení můžete použít méně.

Horké jablko s medem

Med má nižší glykemický index

Vliv na to má složení bílého cukru a medu. Sacharóza je klasický řepný nebo třtinový cukr. Její glykemický index 68 je vysoký a má nepříznivý vliv na hladinu krevního cukru. Sacharóza se skládá z jedné jednotky fruktózy a jedné jednotky glukózy. A právě glukóza způsobuje sekreci inzulinu, rychle zvyšuje hladinu cukru i inzulinu v krvi.

  • Slovníček: glykemický index vyjadřuje, jak moc konzumace dané potraviny vychyluje hladinu cukru v krvi. Čím vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více se po jejím požití rozhoupe hladina cukru v krvi. To způsobí vyplavení hormonu inzulínu, který podporuje ukládání tuku v organismu.

Oproti tomu med má glykemický index 55 a průměrně obsahuje asi 38 % fruktózy, 31 % glukózy, 17 % vody, 9 % složených cukrů a 5 % minerálních látek, vitamínů a antioxidantů. Naše ochucené medy navíc obsahují lyofilizované ovoce či kvalitní koření, zdroj dalších vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Zkuste zdravé mlsání s báječnými příchutěmi jako malinová, jahodová nebo kávová.

Med_salatova_zalivka

Med obsahuje další důležité živiny

Jak už jsem řekla, řepný cukr obsahuje pouze jednoduché sacharidy glukózu a fruktózu. Zato med se kromě glukózy a fruktózy může pochlubit ještě řadou dalších látek. Jedná se o minerální látky, vitamíny, antioxidanty, bílkoviny, aminokyseliny a další. O jejich blahodárném vlivu na naše zdraví v čele s posilováním imunity jsme si již mnohokrát povídali.

Med je dobrý, ale méně je někdy více

Přestože si med v řadě kategorií vede lépe než cukr, pamatujte si, že se jedná o velmi vydatný zdroj jednoduchých cukrů. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit příjem jednoduchých cukrů do 10 % z celkového energetického příjmu. To při příjmu například 2 000 kcal dělá 50 g. Lépe však uděláte, když příjem jednoduchých cukrů nepřesáhne 5 % – v uvedeném případě 25 g.

Jak pravily naše babičky, dobrého pomálu.

Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.