1+1 ZDARMA u nás na medové pochoutky 🍯🍯

Vafle s borůvkovým medem

Vafle s borůvkovým medem jsou naše oblíbená víkendová snídaně – spokojená je celá rodina. Mouku můžete vybrat dle aktuální potřeby nebo podle stavu zásob ve vaší spižírně. Skvělé jsou třeba vafle s ovesnými vločkami.

Vafle s borůvkovým medem

A co když bílou mouku nahradíte moukou celozrnnou? Výsledek může být suchý a méně nadýchaný. Celozrnná mouka totiž pojme více tekutiny z těsta. Nahrazujte proto opatrně nebo do těsta přidejte více tekutin.

Recept na vafle s borůvkovým medem

Ingredience

Na 6 porcí vaflí s borůvkovým medem potřebujeme:

  • 300 ml mléka,
  • 300 g mouky (my použili 150 g celozrnné hladké a 150 g hladké mouky),
  • 2 vejce,
  • 1 kypřicí prášek,
  • špetku soli,
  • borůvkový med.

Postup přípravy vaflí s borůvkovým medem

Doba přípravy: cca 20 min

  1. Nejprve začneme zahřívat vaflovač.
  2. Následně uděláme těsto smícháním všech ingrediencí.
  3. Rozehřátý vaflovač můžeme případně lehce potřít máslem. Poté pečeme jednotlivé vafle, asi 5 minut jednu.
  4. Na jednu vafli namázneme jednu čajovou lžičku borůvkového medu.
  5. A nezapomeňte přidat zdroj bílkovin – jogurt, skyr, tvaroh či kefír. Jen tak bude snídaně vyrovnaná.
  6. Dobrou, vyváženou chuť!

Vafle s borůvkovým medem

Výživové hodnoty na 1 porci vaflí s borůvkovým medem

  • 237 kcal,
  • 10,5 g bílkovin,
  • 39,1 g sacharidů,
  • 3,8 g cukrů,
  • 3,9 g tuků,
  • 1,8 g vlákniny.

Tip: Jak zařazovat do jídelníčku více vlákniny?

Obiloviny a výrobky z nich slouží jako zdroj komplexních sacharidů. Jednoduché pravidlo: čím složitější sacharidy a čím více vlákniny, tím déle potravina zasytí a energii z ní budete čerpat po menších částech. Proto bychom měli při výběru pečiva dávat přednost spíše žitným a celozrnným variantám, jelikož obsahují více vlákniny.

Vafle s borůvkovým medem

Petra Zapletalová

Autorem receptu je nutriční specialistka Petra Zapletalová, odbornice na zdravou výživu a vyváženou stravu.