Vafle s borůvkovým medem
Vafle s borůvkovým medem jsou naše oblíbená víkendová snídaně – spokojená je celá rodina. Mouku můžete vybrat dle aktuální potřeby nebo podle stavu zásob ve vaší spižírně. Skvělé jsou třeba vafle s ovesnými vločkami.
A co když bílou mouku nahradíte moukou celozrnnou? Výsledek může být suchý a méně nadýchaný. Celozrnná mouka totiž pojme více tekutiny z těsta. Nahrazujte proto opatrně nebo do těsta přidejte více tekutin.
Recept na vafle s borůvkovým medem
Ingredience
Na 6 porcí vaflí s borůvkovým medem potřebujeme:
- 300 ml mléka,
- 300 g mouky (my použili 150 g celozrnné hladké a 150 g hladké mouky),
- 2 vejce,
- 1 kypřicí prášek,
- špetku soli,
- borůvkový med.
Postup přípravy vaflí s borůvkovým medem
Doba přípravy: cca 20 min
- Nejprve začneme zahřívat vaflovač.
- Následně uděláme těsto smícháním všech ingrediencí.
- Rozehřátý vaflovač můžeme případně lehce potřít máslem. Poté pečeme jednotlivé vafle, asi 5 minut jednu.
- Na jednu vafli namázneme jednu čajovou lžičku borůvkového medu.
- A nezapomeňte přidat zdroj bílkovin – jogurt, skyr, tvaroh či kefír. Jen tak bude snídaně vyrovnaná.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 1 porci vaflí s borůvkovým medem
- 237 kcal,
- 10,5 g bílkovin,
- 39,1 g sacharidů,
- 3,8 g cukrů,
- 3,9 g tuků,
- 1,8 g vlákniny.
Zkuste naše medové produkty nejen do receptu
Tip: Jak zařazovat do jídelníčku více vlákniny?
Obiloviny a výrobky z nich slouží jako zdroj komplexních sacharidů. Jednoduché pravidlo: čím složitější sacharidy a čím více vlákniny, tím déle potravina zasytí a energii z ní budete čerpat po menších částech. Proto bychom měli při výběru pečiva dávat přednost spíše žitným a celozrnným variantám, jelikož obsahují více vlákniny.