Mrkvová polévka s kurkumovým medem
Pokud už jste vyzkoušeli všechny druhy podzimních dýňových polévek, můžete pro změnu ukuchtit jinou „oranžovou polévku“. Tentokrát z mrkve a kurkumového medu.
A s opečenou cizrnou je to opravdu lahůdka. Tak pojďme na to.
Recept na mrkvovou polévku s kurkumovým medem
Ingredience
Na 6 porcí mrkvové polévky s kurkumovým medem potřebujeme:
- 2 litry zeleninového vývaru,
- 2 lžíce řepkového oleje,
- 1 velký pórek nakrájený na kolečka,
- 800 g mrkve nakrájené na kostičky,
- 2 lžičky kurkumového medu,
- bobkový list,
- chilli,
- pepř,
- sůl.
Na opečenou cizrnu potřebujeme:
- 1 plechovku vařené cizrny,
- 1 lžíci oleje,
- uzenou papriku,
- med s chilli
Postup přípravy mrkvové polévky s kurkumovým medem
Doba přípravy: 45–60 min
- Na oleji orestujeme pórek a mrkev. Pak přidáme med, chilli a bobkový list a společně opékáme asi 2 minuty. Vlijeme vývar a vaříme zhruba 30 minut.
- Zároveň se pustíme do opečené cizrny. Vařenou cizrnu, olej, papriku a chilli med smícháme a pečeme asi 15 minut na 180 °C.
- Odstraníme bobkový list z polévky a rozmixujeme ji, případně ještě zjemníme smetanou na vaření.
- Podáváme s opečenou cizrnou a zakysanou smetanou.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 1 porci mrkvové polévky s kurkumovým medem
- 186 kcal,
- 4,5 g bílkovin,
- 23,6 g sacharidů (z toho 14,5 g cukrů),
- 6,1 g tuků,
- 9,2 g vlákniny.
Tip: Proč a jak zařazovat více luštěnin?
Luštěniny mají celou řadu příznivých účinků na naše zdraví. Díky vysokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin zlepšují trávení. Jsou významným zdrojem antioxidantů a navíc přirozeně bezlepkové. Jak je ale do jídelníčku zařazovat častěji, alespoň jednou týdně?
Obáváte-li se, že příprava luštěnin zabere několik dní, zkuste tyto tipy:
- Neplatí, že všechny druhy luštěnin musíte máčet. Vynikající je například červená čočka. Žádné máčení a uvaříte ji během chvilky.
- Udělejte luštěninové těstoviny. Vynikají skvělými nutričními hodnotami, výbornou chutí a snadnou přípravou.
- Spoustu času ušetří luštěniny v konzervě. Navíc obsahují množství prospěšných živin.