Od 100 Kč do výdejen ZADARMO 🔥

Mrkvová polévka s kurkumovým medem

Pokud už jste vyzkoušeli všechny druhy podzimních dýňových polévek, můžete pro změnu ukuchtit jinou „oranžovou polévku“. Tentokrát z mrkve a kurkumového medu.

Mrkvová polévka s kurkumovým medem

A s opečenou cizrnou je to opravdu lahůdka. Tak pojďme na to.

Recept na mrkvovou polévku s kurkumovým medem

Ingredience

Na 6 porcí mrkvové polévky s kurkumovým medem potřebujeme:

  • 2 litry zeleninového vývaru,
  • 2 lžíce řepkového oleje,
  • 1 velký pórek nakrájený na kolečka,
  • 800 g mrkve nakrájené na kostičky,
  • 2 lžičky kurkumového medu,
  • bobkový list,
  • chilli,
  • pepř,
  • sůl.

Na opečenou cizrnu potřebujeme:

  • 1 plechovku vařené cizrny,
  • 1 lžíci oleje,
  • uzenou papriku,
  • med s chilli

Mrkvová polévka s kurkumovým medem

Postup přípravy mrkvové polévky s kurkumovým medem

Doba přípravy: 45–60 min

  1. Na oleji orestujeme pórek a mrkev. Pak přidáme med, chilli a bobkový list a společně opékáme asi 2 minuty. Vlijeme vývar a vaříme zhruba 30 minut.
  2. Zároveň se pustíme do opečené cizrny. Vařenou cizrnu, olej, papriku a chilli med smícháme a pečeme asi 15 minut na 180 °C.
  3. Odstraníme bobkový list z polévky a rozmixujeme ji, případně ještě zjemníme smetanou na vaření.
  4. Podáváme s opečenou cizrnou a zakysanou smetanou.
  5. Dobrou, vyváženou chuť!

Výživové hodnoty na 1 porci mrkvové polévky s kurkumovým medem

  • 186 kcal,
  • 4,5 g bílkovin,
  • 23,6 g sacharidů (z toho 14,5 g cukrů),
  • 6,1 g tuků,
  • 9,2 g vlákniny.

Mrkvová polévka s kurkumovým medem

Tip: Proč a jak zařazovat více luštěnin?

Luštěniny mají celou řadu příznivých účinků na naše zdraví. Díky vysokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin zlepšují trávení. Jsou významným zdrojem antioxidantů a navíc přirozeně bezlepkové. Jak je ale do jídelníčku zařazovat častěji, alespoň jednou týdně?

Obáváte-li se, že příprava luštěnin zabere několik dní, zkuste tyto tipy:

  • Neplatí, že všechny druhy luštěnin musíte máčet. Vynikající je například červená čočka. Žádné máčení a uvaříte ji během chvilky.
  • Udělejte luštěninové těstoviny. Vynikají skvělými nutričními hodnotami, výbornou chutí a snadnou přípravou.
  • Spoustu času ušetří luštěniny v konzervě. Navíc obsahují množství prospěšných živin.
Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.