Pohankové soba nudle s tofu a zázvorovým medem

Klasika, znáte to: nestíháte a hlad zaháníte nějakou rychlovkou. Ale i když v září vůbec nezvládáte, můžete jíst chutně, vyváženě a bez dlouhé přípravy. Udělejte si pohankové soba nudle s tofu a zázvorovým medem.

Pohankové soba nudle s tofu a zázvorovým medem

Sezonní recept na bezva nudle je rychlý a za slabou čtvrthodinku si můžete užívat po všech stránkách dobrého jídla.

Recept na pohankové soba nudle s tofu a medem

Ingredience

Na 2 porce pohankových soba nudlí potřebujeme:

  • 200 g pohankových soba nudlí,
  • 1 velkou cibuli,
  • 2 mrkve,
  • 200 g tofu natural,
  • řepkový olej,
  • 1 lžičku zázvorového medu,
  • 2 lžičky sójové omáčky,
  • 1 lžičku ústřicové omáčky,
  • šťávu z půlky citronu,
  • špetku koriandru,
  • hrst arašídů.

Postup přípravy pohankových soba nudlí

Doba přípravy: 10–15 min

  1. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme mrkev a po chvíli nakrájené tofu. Mezitím v horké vodě uvaříme soba nudle.
  2. Vše smícháme, přidáme zázvorový med, sójovou a ústřicovou omáčku. Dochutíme citrónem.
  3. Podáváme posypané arašídy a koriandrem.
  4. Dobrou, vyváženou chuť!

Pohankové soba nudle s tofu a zázvorovým medem

Výživové hodnoty na 1 porci soba nudlí s tofu a medem

  • 631 kcal,
  • 29 g bílkovin,
  • 89 g sacharidů (z toho 13 g cukrů),
  • 16 g tuků,
  • 4,8 g vlákniny.

Tip: Proč zrovna řepkový olej?

Řepkový olej je nejvhodnějším olejem, který můžete na pečení, smažení či restování použít. Přepaluje se až při 230 °C! (Odborně: má vysoký kouřový bod.) A považuje se za výživově nejvýhodnější. (Odborně: má nejlepší poměr esenciálních omega-3 a omega-6 mastných kyselin.)


Co to jsou esenciální mastné kyseliny? Potřebujeme je pro růst a kvalitu vlasů a kůže, správnou funkci mozku nebo regulaci hladiny tuků v krvi. Tělo si je ale neumí samo vytvořit, proto musíme jíst potraviny s jejich obsahem. Třeba tučné ryby, mořské řasy, lněná semínka, vlašské ořechy a právě řepkový olej.


Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.