Pohankové soba nudle s tofu a zázvorovým medem
Klasika, znáte to: nestíháte a hlad zaháníte nějakou rychlovkou. Ale i když v září vůbec nezvládáte, můžete jíst chutně, vyváženě a bez dlouhé přípravy. Udělejte si pohankové soba nudle s tofu a zázvorovým medem.
Sezonní recept na bezva nudle je rychlý a za slabou čtvrthodinku si můžete užívat po všech stránkách dobrého jídla.
Recept na pohankové soba nudle s tofu a medem
Ingredience
Na 2 porce pohankových soba nudlí potřebujeme:
- 200 g pohankových soba nudlí,
- 1 velkou cibuli,
- 2 mrkve,
- 200 g tofu natural,
- řepkový olej,
- 1 lžičku zázvorového medu,
- 2 lžičky sójové omáčky,
- 1 lžičku ústřicové omáčky,
- šťávu z půlky citronu,
- špetku koriandru,
- hrst arašídů.
Postup přípravy pohankových soba nudlí
Doba přípravy: 10–15 min
- Na oleji orestujeme cibuli, přidáme mrkev a po chvíli nakrájené tofu. Mezitím v horké vodě uvaříme soba nudle.
- Vše smícháme, přidáme zázvorový med, sójovou a ústřicovou omáčku. Dochutíme citrónem.
- Podáváme posypané arašídy a koriandrem.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 1 porci soba nudlí s tofu a medem
- 631 kcal,
- 29 g bílkovin,
- 89 g sacharidů (z toho 13 g cukrů),
- 16 g tuků,
- 4,8 g vlákniny.
Tip: Proč zrovna řepkový olej?
Řepkový olej je nejvhodnějším olejem, který můžete na pečení, smažení či restování použít. Přepaluje se až při 230 °C! (Odborně: má vysoký kouřový bod.) A považuje se za výživově nejvýhodnější. (Odborně: má nejlepší poměr esenciálních omega-3 a omega-6 mastných kyselin.)
Co to jsou esenciální mastné kyseliny? Potřebujeme je pro růst a kvalitu vlasů a kůže, správnou funkci mozku nebo regulaci hladiny tuků v krvi. Tělo si je ale neumí samo vytvořit, proto musíme jíst potraviny s jejich obsahem. Třeba tučné ryby, mořské řasy, lněná semínka, vlašské ořechy a právě řepkový olej.