Od 100 Kč do výdejen ZADARMO 🔥

Proč je med lepší než bílý cukr II.

Minule jsem začala rozebírat obecně značně diskutované téma srovnání cukru a medu. Často se tyto debaty zužují na jedinou otázku: má se bílý cukr zcela nahradit včelím medem? Ukážu vám fakta, ale konečné rozhodnutí bude na vás.

Med pomáhá řešit zdravotní obtíže

Už v úvodním článku jsem zmínila schopnost medu vyřešit spoustu zdravotních trablů či zranění, ostatně mnohokrát jsme se tomu věnovali i na našem medovém blogu. Med se úspěšně používá při ošetření a hojení drobných ran a odřenin. Pomáhá při zácpě a nepravidelné stolici a dokáže pomoci s popáleninami, puchýři či hmyzími štípanci. Med umí vylepšit vzhled pokožky při akné, bradavicích, oparech a lupech, hodí se při bolestech hlavy a nespavosti. Úspěšně bojuje s nachlazením a se špatným fungováním trávicí soustavy.

Srovnání medu a bílého cukru

Med skvěle chutná

Ano, jistě, cukřík je slaďoučký, ale jíte ho vždy až jako součást nějakého jiného jídla, v sušenkách nebo s ním posypete koláče. Med, to je jiné mlsáníčko. Oproti cukru má bohatší a výraznější chuť. Můžete si ho dopřát samotný na lžičku, a co teprve, když ho smícháte s ovocnou příchutí nebo surovinou. Přesně takové jsou naše ochucené medy – ochutnejte skvělý malinový, perníčkový, kávový, rybízový, višňový nebo zázvorový med. A zkuste některý z mnoha medových receptů nebo nutričně vyvážených lahůdek.

Med při pečení

Vyšší sladivost medu využijete i u pečení – na náhradu jednoho hrnku cukru vám bude stačit půlka až třičtvrtě hrnku medu. Při pečení s medem ale dodržujte několik pravidel. Med se řadí mezi tekutiny, proto na každý použitý hrnek medu uberte čtvrt hrnku tekutých přísad, například mléko.

Srovnání medu a bílého cukru

Aby byl moučník kyprý jako při použití běžného cukru, přidejte do těsta na každý hrnek medu půl lžičky kuchyňské sody, která neutralizuje kyselost medu. Pozor si dejte i při samotném pečení: oproti původnímu receptu snižte teplotu v troubě o 25 °C. Těsto slazené medem totiž rychleji karamelizuje a mohlo by snadno spálit.

Medová a cukrová ekologie a etika

A co pohled ekologický a společenský? Med na rozdíl od cukru není vysoce průmyslově zpracovaná potravina. Produkce cukru z cukrové řepy nebo třtiny je energeticky velice náročná – stačí vzít v úvahu všechny polní práce, dopravu či provoz cukrovaru.

Při výrobě medu se celý proces značně zjednodušuje a pro přírodu neznamená žádnou zátěž. Více včelstev přináší větší opylení rostlin a bohatou vegetační pestrost. Jezte med nebo se rovnou zapojte do projektu pomoci včelám a můžete se na ní podílet i vy.

Slovo závěrem: používejme rozum

Tak jako vždy, i při používání cukru a medu se řiďte zlatým pravidlem „všeho s rozumem“. Nic by se nemělo přehánět a to obecně platí i pro používání obou sladidel.

Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.