Od 100 Kč do výdejen ZADARMO 🔥

Zdravá třináctka – o mléce a medu

Společně se teď na toulkách výživovým plánem „zdravá třináctka“ podíváme na bod č. 7: „Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky – zejména zakysané jako kefíry, jogurty a zakysané mléčné nápoje. Přednostně si vybírejte polotučné.“ A také vám poradím, jak ve vyváženém jídelníčku používat mléko s medem.

Vyzkoušejte naše top medy:

malinový | ořechový mix v medu | zázvorový | akátový | heřmánkový

Vypráví se, že praotec Čech, když vystoupil na horu Říp, rozhlédl se a zvolal: „To je ona, země zaslíbená, mlékem a strdím oplývající!“ Dodnes v této krásné, malebné krajině žijeme. Možná vám přijde na mysl, co že to strdí vlastně je. Jedná se o plástev plnou medu, a jak už pověst naznačuje, mléko a med spolu dokonale ladí.

Mléko a med

Mléko obsahuje všechny tři základní živiny: sacharidy, bílkoviny a tuky. Najdete v něm skoro celou paletu vitamínů. Platí za významný zdroj dobře vstřebatelného vápníku a jiných minerálních látek. Nádhera! Podle oficiálních doporučení je proto vhodné dopřát si denně aspoň tři porce mléčných výrobků. V praxi to může být třeba jeden jogurt, 50 g sýra a sklenice kefíru, zákysu či mléka.

Domácí pribiňáček

Ke konzumaci mléčných výrobků lze vést děti už od raného věku. Jakmile má dítě jeden rok, můžete mu začít nabízet kravské mléko. Větší děti budou nadšené, když jim pro zpestření uděláte mléko ochucené. Pozvěte je na dýchánek s napěněným mlékem, ovesnými sušenkami a ochuceným medem s dračím ovocem, bude se jim líbit.

Kysané mléčné výrobky a med

Kysáním mléka, smetany či podmáslí za přítomnosti bakterií, které se živí mléčným cukrem, vznikají kysané mléčné výrobky. Jogurt, kefír, kefírové mléko, acidofilní mléko, kysané podmáslí, zákys – račte si vybrat. Všechny vytváří živé přátelské bakterie, které podporují imunitu a normální funkci trávicí soustavy. Zdroje bakterií pokud možno střídejte, jelikož v jednotlivých výrobcích se liší mléčné kmeny i jejich množství.

Ovocný salát s jogurtem a kardamomovým medem

Mám pro vás hned několik receptů, jak spojením medu a kysaných mléčných výrobků vykouzlit lahodnou snídani a svačinku. Zkuste ovesno-jogurtovou skleničku s malinovým medem, ovocný salát s jogurtem a kardamomovým medem či ovesnou kaši se švestkovým medem, která se připraví sama přes noc.

Tvaroh a med

Tvaroh se k medu skvěle hodí. Při jeho výběru dejte pozor na to, že tučný měkký tvaroh obsahuje vysoké množství tuku. Oproti plnotučnému mléku až dvakrát či třikrát vyšší! Na každodenní konzumaci používejte spíše tvaroh polotučný nebo nízkotučný, který má méně tuku a více bílkovin.

Ovesno-jogurtová sklenička s malinovým medem

Na našem Instagramu najdete recepty na tvarohovo-medové svačinky jako domácí pribiňáček a chleba s tvarohem a medem. Nebo se inspirujte toustem s arašídovým máslem a toustem s tvarohem, jahodami a akátovým medem. Lahůdková snídaně!

Sýr a med

A nesmíme zapomenout na sýry. Můžeme je rozdělit na ty, které se hodí ke každodenní konzumaci a na takové, které zařazujeme do jídelníčku pouze občas z důvodu jejich vysokého obsahu tuku či soli. Med se sýrem vytváří geniální kombinaci, kterou můžete využít na rodinných setkáních či oslavách. Co takhle blýsknout se sýrem s hruškou, medem a vlašskými ořechy?

Toast s arašídovým máslem

Cyklus Zdravá třináctka od Včelařství Domovina

  1. díl: 13 nových cílů, jak žít zdravě
  2. díl: Zelenina, ovoce a ořechy
  3. díl: Celozrnné výroby a luštěniny
  4. díl: Ryby a výrobky z nich
  5. díl: Mléko (právě čtete)
  6. díl: Tuk
Medailonek Petra

Petra Zapletalová

Kdo pro vás připravuje Nutriční koutek a Medové recepty? Naše nutriční specialistka Petra Zapletalová zdravou a vyváženou stravou doslova žije. O vliv stravování na lidské tělo se zajímá už od 15 let, pak vystudovala Univerzitu Karlovu a teď pracuje ve své vlastní poradně. Kromě toho se stará o čtyři potomky a bdí nad jejich zdravým růstem. A to je teprve pořádná fuška! Na své práci miluje možnost zlepšovat náš život – tu upraví hmotnost, tam řeší zdravotní trable, onde radí se správnými návyky. Stravovacími, samozřejmě.