Ovesno-jogurtová sklenička s malinovým medem
Ovesno-jogurtová sklenička s malinovým medem nám chutná velice. Mmmňamka! Tuto snídani nebo svačinku velmi oceníte při hektických dnech, jelikož si ji připravíte již večer a ráno bude ještě lepší.
Jedná se o variantu ovesné kaše. A protože obsahuje zdroje komplexních sacharidů (ovesné vločky), bílkovin (jogurt) a také ovoce (maliny), můžeme ji označit jako vyváženou.
Recept na ovesno-jogurtovou skleničku s malinovým medem
Ingredience
Na 5 porcí ovesno-jogurtové skleničky s malinovým medem potřebujeme:
- 500 g bílého jogurtu,
- 90 g jemných ovesných vloček,
- 1 menší jablko,
- 1 lžičku malinového medu,
- čerstvé maliny.
Pyré vyrobíme z:
- 100 g malin,
- 1 lžičky malinového medu,
- šťávy z poloviny citronu.
Postup přípravy ovesné kaše ve skleničce s malinovým medem
Doba přípravy: cca 10 min
- Maliny s medem a citronem rozmixujeme do hladkého pyré. Podle potřeby přidáme až 2 lžíce vody.
- Jogurt smícháme s najemno nastrouhaným jablkem a přidáme ovesné vločky.
- Do skleniček postupně navrstvíme pyré, jogurt s ovesnými vločkami a opět pyré.
- Ozdobíme čerstvými malinami.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 1 porci ovesno-jogurtové skleničky s malinovým medem
- 162 kcal,
- 6,7 g bílkovin,
- 21 g sacharidů,
- 7,9 g cukrů,
- 4,8 g tuků,
- 4,3 g vlákniny.
Tip: Jak si vybírat jogurt?
Pro každodenní konzumaci vybírejte jogurty s obsahem tuku 2,5–3,5 %. Obsahují totiž více bílkovin, a tedy i vápníku než jogurty smetanové. Hodí se jak pro maličké děti, tak i pro dospělé. Pozor si naopak dávejte na ochucené jogurty, které ukrývají velké množství cukru. Lépe uděláte, když do bílého jogurtu přidáte čerstvé ovoce, marmeládu nebo menší lžičku ochuceného medu.
Petra Zapletalová
Autorem receptu je nutriční specialistka Petra Zapletalová, odbornice na zdravou výživu a vyváženou stravu.