🥭 Léto s mangem
Otevřete skleničku s naším mango medem a pohltí vás magická vůně, které neodoláte. Naberte ho na lžičku a rozkvete kolem vás tropická džungle plná barev a zvuků. Vložte lžičku s mangovým medem do úst a jazýček vám zaplaví báječná chuť zahrnující exotické tóny i domácí melodii. Polkněte a budete chtít ještě… a ještě… māṅṅa mia! Tak dost už zdržování a užijte si léto s vůní manga:
Nejprodávanější
Med s mangem z Domoviny
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Jak jsme objevili mango? Vůně manga nás okamžitě omámila a jeho chuť s medem potěšila. Ani vy se pomyšlení na něj nezbavíte, dokud sklenička nebude prázdná. A je jedno, jestli si dáte jako příchuť limetku, nebo kokos.
- > Zajímavost z našeho blogu: jeden zralý mangový plod ukrývá polovinu doporučené denní dávky vitamínu C!
Využití medové pomazánky s mangem
Léto s vůní manga si zamilujete po celý rok a využijete ho každý den. Med můžete namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat v müsli s jogurtem, v koktejlu nebo si exotickou chuť dopřát jenom tak pro radost.
- > Nutriční koutek: jak s medem vykouzlit skvěle vyvážené pochoutky.
Mango
Mango je plod stromu mangovníku indického. Hraje všemi barvami – záleží na odrůdě. Největší kousky váží až 2 kila, mají lahodnou, slaďoučkou dužinu a obsahují:
- > draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, vápník, zinek, železo,
- > fenoly, flavonoidy a barviva (karotenoidy),
- > vitamíny A, B, C, E, K a beta karoten,
- > kyselinu citronovou,
- > vlákninu.
Taková zásobárna užitečných látek předurčuje mango k posilování lidského těla. Může snižovat škodlivé účinky slunečního záření na pokožku a tlumit projevy psychické únavy (stres, nervozita). Podle řady výzkumů umí upravovat vodní režim organismu, omezovat poruchy spánku, regenerovat unavené oči a vylepšovat kvalitu vlasů.
Med
Květový med platí za nevyčerpatelný zdroj našeho dobrého zdraví. Měli bychom ho jíst každý den. Obsahuje řadu užitečných látek:
- > stopové prvky (fluor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, zinek, železo),
- > aminokyseliny a kyseliny (citrónovou, jablečnou, křemičitou, vinnou),
- > minerály (draslík, fosfor, chlor, křemík, sodík, vápník),
- > vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K),
- > cukry jednoduché (glukóza a fruktóza),
- > flavonoidy a karotenoidy.
Možnosti využití medu při léčbě zdravotních obtíží i jejich prevenci jsou takřka nekonečné. Podporuje srdeční funkci, přispívá ke klidnému spánku, zlepšuje činnost svalů a vůbec – přečtěte si o léčivém účinku medu v našem rozsáhlém cyklu Med jako lék.
Jak vypadá ochucený med mangový?
Je to medík snadno roztíratelný na pečivo. Neteče jako běžný med květový a hustotou lehce převyšuje pastovaný med díky přimíchaným sušeným brusinkám. A kdyby náhodou, nechte ho pár hodin v pokojové teplotě, aby změknul. Inu, jedná se o stopro přírodní výrobek bez stabilizátorů, cukerných sirupů či jiných ředících šťáviček.
Výroba medu s mangem
Med s mangem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- > Pohled do zákulisí: přečtěte si o naší cestě k lásce ke včelám a vzniku ochucených medů.
Složení mango medu
Složení našeho medu s mangem je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletý kokos nebo šťáva z limetky.
Pastovaný med: květový med mechanicky uvedený do lehce roztíratelné konzistence. Přirozené krystalizace ho zbavujeme pozvolným mícháním bez ztráty kvality (nemůže tedy úplně ztuhnout).
Lyofilizace: postup sušení mrazem zachovávající přirozenou vůni a chuť ovoce i jeho nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Ovoce chutná jako čerstvé.