Hřebíček, maličký zázrak z ostrova Ambon. Do medu padne jako ulitý

Víte, že kvůli některým potravinám se vedly války a objevoval svět? Přesně takovým příkladem je hřebíček, dnes nepostradatelný pomocník při vaření. My ho nyní mícháme také do ochuceného medu s pomerančem. A to je dost dobrý důvod, abych vám pověděl o vzrušující historii tohoto koření více.

Pomerančový med s hřebíčkem

Druhý konec světa > východ Indonésie > Bandské moře > souostroví Moluky. V tomto exotickém ráji se ukrývá hornatý ostrov Ambon, pravlast hřebíčku. Koření se získává sušením nerozvitých květů stromu hřebíčkovec kořenný (Syzygium aromaticum). Ještě před začátkem letopočtu se odsud dostalo do Číny a také do středomořské Evropy.

Cesta hřebíčku z Moluk do celého světa

Ve středověku hřebíček na starý kontinent dováželi arabští obchodníci. Proto Evropané hledali vlastní způsob, jak se k němu dostat. Pokud možná co nejsnazší. V epoše zámořských objevů v 15. a 16. století se na Moluky vypravil Fernão de Magalhães. Během plavby sice přišel o život, ale loď Victoria se s velkou slávou vrátila zpět a dokončila tak první cestu kolem světa. Třešnička na dortu? Náklad hřebíčku na palubě.

V následném souboji o vládu nad Molukami se však Portugalci museli sklonit před Nizozemci. Ti si pak hřebíčkový monopol hlídali natolik žárlivě, že vývoz semen i sazenic z Ambonu trestali smrtí. A plantáže mimo ostrov nemilosrdně likvidovali. To trvalo až ro doku 1769, kdy se hřebíček začal pěstovat na Mauriciu a Réunionu. Jak to? Francouzský guvernér sem semena propašoval v dutých podrážkách své obuvi…

Pomerančový med s hřebíčkem

Pěstování hřebíku se začalo šířit po celém tropickém světě. Dnes roste třeba v Jižní Americe (Brazílie), Pacifiku (Fidži), jihovýchodní Asii (Malajsie, Nepál, Srí Lanka, Thajsko), Africe (Komory, Mosambik, Somálsko, Zanzibar) nebo ve Střední Americe a Karibiku (Dominikána, Guadeloupe, Honduras, Kuba, Kajmany, Martinik, Trinidad a Tobago).

Nejkvalitnější hřebíček ovšem stále získáte pouze – na Ambonu.

Využití hřebíčku a jeho účinky

Proč tolik povyku kvůli maličkému hřebíčku? Původně omezený zdroj pěstování jsem už vysvětlil. Takže teď k jeho jedinečné vůni, výrazné chuti a zdravotním účinkům. V kuchyni se přidává do směsí jako kari či garam masála, hodí se do slaných i sladkých pokrmů, nesmí chybět v rýži. Skvěle ochutí maso, kompoty, omáčky, sušenky. No a samozřejmě si bez něj nelze představit vánoční punč ani svařák! Jo, mám rád svařené víno červené.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

skořicový | meruňkový | maca | šípkový | kávový

Už od pradávna se hřebíček využíval v péči o dutinu ústní. Zkuste ho rozžvýkat a uvidíte, jak osvěží váš dech! Navíc hřebíček díky eugenolu, to je taková hodně šikovná sloučenina, dokáže dezinfikovat, zahánět bakterie a působit znecitlivění. Ideální vlastnosti pro použití v zubním lékařství.

Eugenol společně s dalšími látkami v hřebíčku jako flavonoidy, pryskyřice a třísloviny účinkuje proti revmatu, křečím a bolestem. Povzbuzuje činnost srdce a jater, chuť k jídlu a trávení. A vdechování hřebíčkových výparů léčí průduškové záněty a čistí dýchací cesty.

Teď už za pokladem zvaný hřebíček naštěstí nemusíte až na Ambon. Stačí dopřát si náš pomerančový med s hřebíčkem.

Další zajímavé články na našem blogu