❤️Valentýnské slevy až 25 % do 11. 2. || Zásilkovna zdarma od 1 000 Kč🚚

Hřebíček, maličký zázrak z ostrova Ambon. Do medu padne jako ulitý

Víte, že kvůli některým potravinám se vedly války a objevoval svět? Přesně takovým příkladem je hřebíček, dnes nepostradatelný pomocník při vaření. My ho nyní mícháme také do ochuceného medu s pomerančem. A to je dost dobrý důvod, abych vám pověděl o vzrušující historii tohoto koření více.

Pomerančový med s hřebíčkem

Druhý konec světa > východ Indonésie > Bandské moře > souostroví Moluky. V tomto exotickém ráji se ukrývá hornatý ostrov Ambon, pravlast hřebíčku. Koření se získává sušením nerozvitých květů stromu hřebíčkovec kořenný (Syzygium aromaticum). Ještě před začátkem letopočtu se odsud dostalo do Číny a také do středomořské Evropy.

Cesta hřebíčku z Moluk do celého světa

Ve středověku hřebíček na starý kontinent dováželi arabští obchodníci. Proto Evropané hledali vlastní způsob, jak se k němu dostat. Pokud možná co nejsnazší. V epoše zámořských objevů v 15. a 16. století se na Moluky vypravil Fernão de Magalhães. Během plavby sice přišel o život, ale loď Victoria se s velkou slávou vrátila zpět a dokončila tak první cestu kolem světa. Třešnička na dortu? Náklad hřebíčku na palubě.

V následném souboji o vládu nad Molukami se však Portugalci museli sklonit před Nizozemci. Ti si pak hřebíčkový monopol hlídali natolik žárlivě, že vývoz semen i sazenic z Ambonu trestali smrtí. A plantáže mimo ostrov nemilosrdně likvidovali. To trvalo až ro doku 1769, kdy se hřebíček začal pěstovat na Mauriciu a Réunionu. Jak to? Francouzský guvernér sem semena propašoval v dutých podrážkách své obuvi…

Pomerančový med s hřebíčkem

Pěstování hřebíku se začalo šířit po celém tropickém světě. Dnes roste třeba v Jižní Americe (Brazílie), Pacifiku (Fidži), jihovýchodní Asii (Malajsie, Nepál, Srí Lanka, Thajsko), Africe (Komory, Mosambik, Somálsko, Zanzibar) nebo ve Střední Americe a Karibiku (Dominikána, Guadeloupe, Honduras, Kuba, Kajmany, Martinik, Trinidad a Tobago).

Nejkvalitnější hřebíček ovšem stále získáte pouze – na Ambonu.

Využití hřebíčku a jeho účinky

Proč tolik povyku kvůli maličkému hřebíčku? Původně omezený zdroj pěstování jsem už vysvětlil. Takže teď k jeho jedinečné vůni, výrazné chuti a zdravotním účinkům. V kuchyni se přidává do směsí jako kari či garam masála, hodí se do slaných i sladkých pokrmů, nesmí chybět v rýži. Skvěle ochutí maso, kompoty, omáčky, sušenky. No a samozřejmě si bez něj nelze představit vánoční punč ani svařák! Jo, mám rád svařené víno červené.

Už od pradávna se hřebíček využíval v péči o dutinu ústní. Zkuste ho rozžvýkat a uvidíte, jak osvěží váš dech! Navíc hřebíček díky eugenolu, to je taková hodně šikovná sloučenina, dokáže dezinfikovat, zahánět bakterie a působit znecitlivění. Ideální vlastnosti pro použití v zubním lékařství.

Eugenol společně s dalšími látkami v hřebíčku jako flavonoidy, pryskyřice a třísloviny účinkuje proti revmatu, křečím a bolestem. Povzbuzuje činnost srdce a jater, chuť k jídlu a trávení. A vdechování hřebíčkových výparů léčí průduškové záněty a čistí dýchací cesty.

Teď už za pokladem zvaný hřebíček naštěstí nemusíte až na Ambon. Stačí dopřát si náš pomerančový med s hřebíčkem.

Další zajímavé články o medu

Podobné články

Proč je med od včelaře nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní...
Podobné články

Spirulina modrá je dobrá.

Jestli chcete příklad  superpotraviny plné živin, tak můžu vřele doporučit spirulinu, z našeho citronového medu. Že jste o ní ještě neslyšeli... 
Podobné články

Termosolární úl chrání včely

Možná už jste slyšeli o úhynech včel kvůli varoáze. Co dělat, aby před tímhle onemocněním včely uchránili? My se o to snažíme s pomocí...
Podobné články

Pro včelky sejte květiny s námi

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít. My budujeme včelí útočiště, vy zase můžete vysít květiny. Stačí malá...
Používáme ověření věku Adulto