Kvalitní ovoce se v Bříství pěstuje s láskou a pečlivostí již po staletí

Naše včelky milují rozmanitost. Tu přiletí na jabloň, onde ochutnají švestku a tam zase sají na louce. Takový med je potom jedna báseň! Do sadů v Bříství jsme je nastěhovali brzy po vzniku Včelařství Domovina v roce 2017.

Jablka v Ovocných sadech Bříství

A v Bříství u Křečhoře to milujeme i my. Na jaře nás vždy omámí čistý vzduch a vůně kvetoucích ovocných stromů a jahodových polí. Na podzim se kocháme krásně zbarvenými plody jabloní, hrušní a slivoní. Celý rok rádi jezdíme sledovat, jak se tady včeličkám daří. Nádhera!

Rád bych vám proto Ovocné sady Bříství blíže představil. Náš skvělý med teď navíc můžete koupit i tam.

Úžasná historie rodu Žertů

O pozemky v příjemné kulturní krajině nedaleko středočeského Kolína se už více než 350 let s láskou a péčí stará rod Žertů. V současnosti se jedná o jeho jedenáctou generaci! Taková dlouhá a bohatá tradice přináší spoustu zkušeností a zároveň zavazuje.

Vyzkoušejte naše top medy:

malinový | ořechový mix v medu | skořicový | akátový | heřmánkový

Historie Žertů v maličké osadě Bříství se začala psát v roce 1671. Adam Žert, syn Jana Žerta, zde koupil statek od Jana Planianského. Po 327 letech se velkého celorodového setkání zúčastnilo takřka dvě stě Žertů z celého světa! Během této doby si však středočeští Žertové prošli celou řadou těžkých chvil.

Ovocné sady Bříství

V roce 1744 byl vojákem zastřelen Adam Žert přímo na statku. O 13 let později se lokalita ocitla v ohnisku tuhých bojů během smrtonosné bitvy u Kolína. Karel Žert se za druhé světové války zapojil do odbojového hnutí. A roku 1949 statek znárodnili komunisté.

Tajemství zdravého a chutného ovoce

Nakonec ale všechno dobře dopadlo. Restituce v roce 1992 umožnila návrat Žertů na místo, kde tradice, kvalita a chuť kvetou do nejlepších plodů venkova.

Naše včelnice v Ovocných sadech Bříství

To znamená 20 hektarů kvalitní půdy. Mechanickou a biologickou ochranu ovoce místo chemie. Kapkovou závlahu. Šetrné pěstební postupy. Výsledkem jsou lahodné, křupavé a šťavnaté odrůdy jablek, hrušek a švestek. A také skvělé jahody, slaďoučké – jako med. Přijeďte si na samosběr od konce května až do začátku letních prázdnin. Nebo se vydejte na pěkný výlet. Podél sadů vede tematická Středočeská ovocná cyklostezka do Českého Brodu.

Farmářské výrobky a med v Bříství

Vedle svého vlastního ovoce ovšem v Bříství nabízejí také pestrou směsici výrobků od místních farmářů. Můžete se těšit na čerstvou a vynikající zeleninu, jako jsou brambory, cibule, česnek, řepa, mák nebo kmín. A také na bylinné sirupy a ovocné mošty.

Majitel Ovocných sadů Bříství, pan Žert (vpravo)

Teď si v Bříství koupíte i širokou paletu našich medů. Mají tady ochucené medy i medy na posílení imunity. A samozřejmě nejlepší jarní květový med, který včelky nasbíraly v okolních sadech.

Cesta do Bříství se zkrátka vyplatí!

Další zajímavé články na našem blogu