Horký čaj medu vůbec nevadí. Vysvětlím vám, proč

Určitě jste to už někdy také slyšeli. Spoustu dobrých rad, že do horkého čaje med nepatří, jinak ztratí hodně důležitých látek, počkejte se slazením, až bude vlažný, hlavně ne hned při máčení sáčku ve vodě a tak všelijak podobně. Můžu vás uklidnit, nic z toho není pravda. Je to mýtus. Svůj oblíbený čaj si medem oslaďte, kdy chcete – klidně, dokud je ještě horký.

Med v horkém čaji

Fígl je v rychlém klesání teploty vody. Jasně, vařící vodou med nepřelévejte, ale než dojde k vylouhování čaje, teplota vody v hrnku se sníží tak, že můžete v pohodě sladit. Bez obav.

Med a jeho účinky zničíte spíše tím, že na něj bude dlouho působit teplo. Rozhodně mu mnohem více než horkou vodou ublížíte, když ho přes zimu necháte v místnosti se zapnutým topením. Nebo ho nedejbože strčíte do mikrovlnky.

Pečení s medem

No a podobně to máte i při pečení s medem – květovým i ochuceným. Ani teplota uprostřed těsta v rozžhavené troubě s medem nic neudělá. Samozřejmě tam nesmíte koláč nebo vánočku nechat několik hodin, ale to už nebude ani pro kočku.

med květový

Trocha teorie závěrem

Abyste si udělali praktickou představu o tom, jak teplota působí na významné látky v medu (jako třeba vitamíny a minerály draslík, vápník a hořčík), podívejte se na pár čísel.

  • Teplota vroucí vody: bublá a má 100 °C
  • Teplota vody v hrnku po pár vteřinách: klesne na 80 °C (k poškození medu by došlo až po 1 hod)
  • Teplota vody v hrnku po 10 min: už jen 60 °C

Většina užitečných látek v medu je vážně stabilní a teplota čaje jim fakt neublíží.

  • Skladovací teplota 10 °C: použitelnost medu je přes 30 let
  • Skladovací teplota 20 °C: použitelnost medu je méně než 4 roky

Mnohem větší vliv na kvalitu medu než okamžitá vysoká teplota má délka jeho zahřívání, skladovací teplota a doba skladování.

Další zajímavé články o medu

Podobné články

Proč je med od včelaře nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní...
Podobné články

Spirulina modrá je dobrá.

Jestli chcete příklad  superpotraviny plné živin, tak můžu vřele doporučit spirulinu, z našeho citronového medu. Že jste o ní ještě neslyšeli... 
Podobné články

Termosolární úl chrání včely

Možná už jste slyšeli o úhynech včel kvůli varoáze. Co dělat, aby před tímhle onemocněním včely uchránili? My se o to snažíme s pomocí...
Podobné články

Pro včelky sejte květiny s námi

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít. My budujeme včelí útočiště, vy zase můžete vysít květiny. Stačí malá...
Používáme ověření věku Adulto