Mýtus – horký čaj ničí účinné látky v medu a prakticky ho znehodnotí. Máme pro Vás dobrou zprávu, není tomu tak.
Med obsahuje mnoho složek a mezi ty nejvýznamnější patří především minerální látky – draslík, vápník, hořčík apod. Dobré je, že kvalita některých těchto látek se vysokou teplotou nemění. Zásadní vliv na kvalitu medu má délka jeho zahřívání. Med skladovaný při 10°C vydrží více než 30 let a při 20°C nevydrží déle než 4 roky.
Med v horkém čaji
Jak to je s tím čajem? Tajemství tkví v rychlém poklesu teploty vroucí vody. Jakmile nalijeme vroucí vodu do hrnku, teplota se rázem srazí až o 20°C. Po dalších deseti minutách lze čaj usrkávat a v tu chvíli má již okolo 60°C. Aby se med poškodil, musel by být v čaji při teplotě 80°C asi hodinu. Velkou výhodou medu je, že většina užitečných látek je velmi stabilní a teplota čaje je tím pádem nerozhází.
Pečení s medem
Podobné je to také u pečení s medem. Pokud troubu nažhavíte na maximum, teplota uvnitř těsta také nepřesáhne hranici, při které by byl med poškozen.