Med a káva aneb malý průvodce kávou 1.

Med a káva, to jde náramně k sobě. Jedná se o přírodní potraviny s výraznou chutí, užitečné pro naše zdraví. Už jste někdy zkusili osladit kávu medem? Určitě se toho nebojte, vrnět blahem bude nejen jazýček, ale i celé vaše tělo. Kombinace medu a kávy je sice neobvyklá, ovšem z mnoha důvodů se doslova nabízí.

Kafíčko pijeme kvůli jeho chuti, během chvilek pohody a s přáteli. Věděli jste, že kromě přísunu energie, stimulace nervové soustavy a snižování svalové únavy podporuje kofein srdeční činnost? Káva také chrání játra, snižuje riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby či cukrovky. Ale pozor, káva bez cukru, slazená medem! Taková lžička Medvěda kávového po dobrém obědě, hmm…

O tom, že med působí na lidský organismus na více frontách, jsme si už povídali. V souvislosti s kávou se hodí vyzdvihnout jeho pozitivní vliv na zažívání – urychluje tvorbu slinných žláz a enzymů k trávení potravy. Kdo mívá z kávy žaludeční potíže, neměl by o slazení kávy medem vůbec přemýšlet.

Základní informace o kávě

Káva se vyrábí z kávovníku. Jeho pravlastí je etiopská oblast Kaffa. Zřejmě na přelomu 13. a 14. století se odsud dostal na Arabský poloostrov, který považujeme za kolébku kávy. Teprve v polovině 19. století kávová zrna (jejichž vývoz byl zakázán) tajně do Evropy dopravili Holanďané. Děkujeme!

Dnes káva platí za jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě a kávovníky se pěstují všude, kde to podmínky dovolí. Kávovými velmocemi současnosti jsou Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Etiopie, Honduras, Indie, Uganda, Mexiko a Guatemala. Takřka 95 % světové produkce kávy pochází ze dvou druhů kávovníku: rozšířenější Coffea arabica (původem z Etiopie) má oproti Coffea robusta (původem z Konga) nižší obsah kofeinu a slabší vůni.

Složení kávy a medový recept na závěr

Základ nepražených kávových zrn tvoří výrazně trpké třísloviny, dále tuky, voda, bílkoviny a cukry. Na kofein, který svou hořkostí ovlivňuje výslednou vůni a chuť, jsme nezapomněli, ale jeho podíl ve složení je zanedbatelný. Pokud zrna kávy arabica neupražíme, hovoříme o zelené kávě, která svou chutí může připomínat zelený čaj.

Nejlepší teplota vody pro přípravu kávy je 95 °C. Znehodnocení medu v horké vodě se obávat nemusíte, raději zkuste uvařit medvědí espresso. Je to snadné. Do hrnečku nalijte med, na něj připravte espresso a ozdobte mléčnou pěnou. Můžete experimentovat s příchutěmi medu, doporučujeme vyzkoušet Medvěda skořicového. Lahůdka!

Med a káva

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení