Med přímo od včelaře je nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní produkt zákazníkům nabídne. To ale není vše. K zásadám dobrého včelaře podle nás patří kromě prodeje kvalitního medu především zdravá včelstva a společenská odpovědnost vyplývající z chovu včel.

Jak včely vyrábí med

Květový med je nejznámější a nejdůležitější produkt včel. Vyrábí si ho pro svou celoroční potřebu. Skládá se ze sladkých šťáv rostlin: z nektaru, který včeličky obohacují o výměšky svých žláz, z enzymů, přispívajících ke štěpení cukrů a z pylu.

Med přímo od včelaře je nejlepší, majitelé Včelařství Domovina, manželé Kölblovi

Druhou sladkou šťávou, kterou včely sbírají, je medovice. Jedná se o roztok převážně cukerných látek z cévních svazků rostlin, nejčastěji stromů a keřů. Včely ho získávají pomocí mšic (odborně se nazývají producenti medovice). Mšice roztok nasaje, využije z něj hlavně bílkoviny a přebytečné cukry vystříkne zpět v podobě kapek. Ty včely sbírají a v plástech (buňkách) přeměňují na medovicový med.

Med přímo od včelaře je nejlepší

Dalším krokem pro vznik medu je odpařování přebytečné vody z buněk. Tím dojde k jeho zahuštění, včely plásty uzavřou voskovými víčky a med dozrává.

Medobraní aneb svátek medu

Jakmile pod voskovými víčky přibývá medu, včelařům se blíží medobraní – odebírání medu z úlu. Zásadní pro správné načasování medobraní je kontrola ideálního podílu vody v medu refraktometrem. Med s velkým podílem vody není dobrý. Je málo zahuštěn, často kvasí a ani by vám nechutnal.



Kvalita medu závisí i na správném skladování. V nevhodných nádobách či prostředí (třeba velmi vlhkém) může docházet k jeho kvašení, protože do sebe natáhne okolní vlhkost.

Medobraní v Domovině

Jak medobraní probíhá ve Včelařství Domovina? Nejdříve med zkontrolujeme refraktometrem. Na včelnici dorazíme časně z rána, ještě než včely začnou do úlu nosit nový nektar. Mohl by totiž svou nezahuštěností a nevyzrálostí narušit jakost a kvalitu vytočeného medu.

Med přímo od včelaře je nejlepší

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

meruňkový | maca | šípkový | kávový | heřmánkový

Med přesuneme co nejrychleji do medárny s řízenou vlhkostí vzduchu i teploty. Pomocí medometu ho vytočíme do objemných nádob k uchování. Nedržíme velké skladové zásoby naplněných skleniček, stáčíme do nich až podle poptávky. Tím předcházíme opětovnému ztekucování medu před expedicí.

Přestupky a chyby včelaře při výrobě medu

Včelař může svojí nevědomostí, leností nebo snahou o vyšší zisk snížit kvalitu medu. Toto jsou nejčastější způsoby:

  • nesprávný odběr medu z úlu,
  • chybné skladování,
  • ztekucování za vysokých teplot,
  • umělé dosušování nektaru,
  • vydávání cizích zahraničních medů za jiné,
  • přidávání antibiotik do medu,
  • dobarvování či výroba medu z různých náhražek.

U medů ze Včelařství Domovina se ničeho takového obávat nemusíte. Kvalita a poctivý přístup jsou pro nás na prvním místě.

Med přímo od včelaře je nejlepší



Chovat se jako správný včelař

My se snažíme pečovat o naše včelstva co nejlépe, aby se celý rok měla fajn. Často se jedná o náročný úkol – třeba takový boj s varoázou, ale stojí to za to. Včely jsou nejvýznamnějším opylovačem, a proto je jejich chov prospěšný celé společnosti. A pomoci nám s tím můžete i vy.

Med přímo od včelaře je nejlepší

Vyrábíme vlastní med, o kterém víme úplně vše a můžeme se za něj zaručit. Povíme vám, kde ho včely nasbíraly, v jakých úlech nektar do podoby medu zpracovaly a jak jsme pak se získaným medem zacházeli. Od roku 2023 prodáváme i prověřený zahraniční med (třeba levandulový nebo dubový).

Kde koupit med ze Včelařství Domovina

Naše medové dobrůtky seženete na našem e-shopu, u spřátelených prodejců, na specializovaných webech a v maloobchodní síti. Samozřejmostí je rychlé dodání objednávek, zákaznický servis a snaha o co největší informovanost z celého oboru.

Med přímo od včelaře je nejlepší

Naší prodejní filozofií je každý den směřovat k co nejvyšší kvalitě výroby medu a medových výrobků. Netlačíme ceny dolů, neděláme kompromisy v kvalitě, neženeme se doslova za každou cenu za většími prodeji.

Náš med je zkrátka přímo od včelaře.

Med přímo od včelaře je nejlepší

Med přímo od včelaře je nejlepší

Další zajímavé články na našem blogu