5 tipů, jak si pochutnat na ochuceném medu

Časté použití ochuceného medu? Několik skleniček různých příchutí se rozhodně vyplatí mít v kuchyni pořád po ruce. Náročnější recepty si nechte na víkendové kuchtění, protože teď vám poradím pár tipů, jak ochucený med snadno použít každý den. Rychle, chutně a zdravě.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

jahody s vanilkou | maca | lískáče s kakaem | heřmánkový | pomeranče s hřebíčkem

Zdravá medová snídaně

Pořádná snídaně tvoří základ pro aktivně prožitý den. Dodá tělu energii a povzbudí vaši mysl. Jahodová medová granola představuje ideální řešení takového dobrého rána – a ochucený med ho ještě vylepší. To samé platí pro lívance nebo ovesnou kaši. Vždy záleží jenom na nás, jakou příchuť si dopřejete. A taková celozrnná palačinka potřená malinovým medem a jogurtem (zakysanou smetanou) je doslova ódou na radost.

Jahodová medová granola

Čaje a jiné nápoje s medem

Ještě chvilku vás zdržím u snídaně. Do správného čaje patří med jako sníh k zimě a jeho chuť medem vyšperkujete do zázvorova, šípkova nebo třeba do skořicova. Čaj má blahodárné účinky na zdraví, proto ho pijte v průběhu celého dne, obzvláště v chladných měsících. Zkuste i zlaté mléko s medem a medový punč. V létě si zase můžete připravit ledový mátový čaj, exotickou dračí limonádu a řadu dalších lahodných nápojů.

Exotická dračí limonáda

Pečivo a med

Stejně jako čajík i namazané pečivo si dopřejte hlavně ke snídani, ale klidně i kdykoliv jindy. Široká paleta našich ochucených medů vám dává nové možnosti, které ocení především děti. Na svačinu jim dejte ovesnou kaši do skleničky či vafle s tvarohem a ovocem a do školy se budou těšit jako nikdy! Stačí ale také natřít na chléb či na rohlík každý den jinou variantu – je libo mlsání perníčkové, borůvkové nebo snad banánové?

Ovesná kaše do skleničky

A když se udělá horko, med skvěle doplní perníčkovou zmrzlinu s oplatkou a se šlehačkou.

Medový dresink

Náš ochucený med také jednoduše využijete v zálivce do zeleninového salátu. Získáte lehké, svěží jídlo, kterým se bez obav o svou linii nadlábnete i večer. Nejčastěji se kombinuje olivový olej, hrubozrnná hořčice, šťáva z citronu a med (zajímavou chuť vytváří med kardamomový). K doladění poslouží špetka soli a pepře, v létě třeba i čerstvý tymián. Zalijte do salátu, nezapomeňte vychladit a je hotovo. Medovo-hořčičný dresink báječně chutná se sendvičem a lučinou.

Sendvič s medovo-hořčičným dresinkem

Sýrová symfonie na medovou

Ochucený med se také výborně hodí k sýrům – podobně jako víno. K sýrům s výraznou chutí, ale také k sýrům s bílou plísní ladí spíše jemnější, lehce kyselé ovocné příchutě (např. rybízová, višňová, meruňková). Naopak sýry nasládlé včetně kozích skvěle doplňují plné, hutné příchutě jako kakao, káva a chilli. A co teprve hermelín na medu sypaný mandlemi… den v takové společnosti nemá chybu!

Hermelín na medu sypaný mandlemi

Další zajímavé články v našem blogu