5 tipů, jak si pochutnat na ochuceném medu

Časté použití Medvěda? Několik skleniček různých příchutí se rozhodně vyplatí mít pořád po ruce u sporáku. Náročnější recepty pro každého si nechte na víkendové kuchtění, protože teď vám ukážeme pár tipů, jak ochucený med každodenně využít v kuchyni. Rychle, chutně, zdravě.

Borůvkový medovník

Zdroj: https://www.instagram.com/foodby_adam/

Zdravá snídaně

Pořádná snídaně tvoří základ pro aktivně prožitý den. Dodá tělu energii a povzbudí naši mysl. Müsli s mlékem představuje ideální řešení takového dobrého rána – a ochucený med ho ještě vylepší. To samé platí pro lívance nebo ovesnou kaši. Vždy záleží jenom na nás, jakou příchuť si dopřejeme. Taková palačinka potřená medem malinovým a jogurtem (zakysanou smetanou) je doslova ódou na radost.

Med s višní s aronií

Čaje a jiné nápoje

Zdržme se ještě chvilku u snídaně. Do správného čaje patří med jako sníh k zimě a jeho chuť medem vyšperkujeme do zázvorova, šípkova nebo třeba do skořicova. Čaj – vzhledem k jeho blahodárným účinkům na naše zdraví – pijeme i v průběhu celého dne, obzvláště v chladných měsících. V létě si zase můžeme připravit osvěžující ledový čaj, mléčný koktejl a řadu dalších lahodných nápojů.

Čaj s malinovým medem

Pečivo s medem

Stejně jako čajík i namazané pečivo si dopřáváme hlavně ke snídani, ale klidně i kdykoliv jindy. Široká paleta našich ochucených medů nám dává nové možnosti, které ocení především děti. Na svačinu jim natřeme na chléb či na rohlík každý den jinou variantu a do školy se budou těšit jako nikdy! Je libo mlsání perníčkové, borůvkové nebo snad kakaové?

Rohlík s kakaovým medem

A když se udělá horko, ovocný med skvěle doplní zmrzlinový pohár s oplatkou a šlehačkou.

Medový dresink

Náš ochucený med také velice jednoduše využijeme v zálivce do zeleninového salátu a získáme lehké, svěží jídlo, kterým se bez obav o svou linii nadlábneme i večer. Nejčastěji se kombinuje olivový olej, hrubozrnná hořčice, šťáva z citronu a med (zajímavou chuť vytváří med kardamomový). K doladění poslouží špetka soli a pepře, v létě třeba i čerstvý tymián. Zalijeme do salátu, nezapomeneme vychladit a je hotovo.

Salát s medovou zálivkou

Sýrová symfonie

Ochucený med se také výborně hodí k sýrům – podobně, jako víno. K sýrům s výraznou chutí, ale také k sýrům s bílou plísní ladí spíše jemnější, lehce kyselé ovocné příchutě (např. rybízová, višňová či meruňková). Naopak sýry nasládlé včetně kozích skvěle doplňují plné, hutné příchutě jako kakao, káva nebo chilli. Večer v takové společnosti nemá chybu!

Ochucený med k sýrům