Perníčková zmrzlina

Tato zmrzlina nás naprosto uchvátila, dá se říct, že jsme se na ní stali doma závislí a to všichni. Je plná voňavého perníčkového medu a smetany. Nepotřebujete ani žádný zmrzlinovač. Stačí ji správně zamrazit a párkrát promíchat. Zmrzlina bude jemná a bez nežádoucích krystalků. Vše Vám důkladně popíšu. Tak pojďme na to.

Co budeme potřebovat na perníčkovou zmrzlinu?

  • 500 ml smetany ke šlehání 30%
  • 250 ml polotučného mléka
  • 120 g květového medu
  • 2 polévkové lžíce perníčkového medu
  • 5 žloutků
  • 30 g nastrouhané hořké čokolády – min. 70%
  • špetka soli

Do většího hrnce naliji mléko a polovinu smetany. Přidám špetku soli, květový i perníčkový med. Za stálého míchání vše pomalu zahřeji, dokud se med nerozpustí. Potom směs stáhnu z ohně a nechám hodinu stát při pokojové teplotě. Ve větší misce si rozšlehám 5 žloutků a dám je stranou. Studenou směs mléka, smetany a medu dám zpět na sporák, vliji zbytek smetany a za stálého míchání pomalu přivedu k varu. Jakmile se začne směs vařit, stáhnu ji na chvilku ze sporáku. Odeberu si 2 polévkové naběračky této směsi a pomalu ji tenkým pramínkem vmíchám metličkou ke žloutkům. Hrnec se směsí dám zpět na sporák, vliji žloutky z misky a přidám nastrouhanou čokoládu. Celý obsah hrnce vařím za stálého míchání na nejnižším plamenu až do zhoustnutí.  Stačí pokud bude směs hustá asi jako řidší pudink. Jakmile je směs hotová, vše přecedím přes jemné síto a naliji do větší plastové misky. Můžete použít i kovovou misku, záleží na Vás. Důležité je, aby směs byla v co nejtenčí vrstvě. Teplou směs nechám chvilku vychladnout při pokojové teplotě, aby nebyla úplně horká a poté ji vložím do mrazáku. Během mražení jsem zmrzlinu několikrát promíchala, abych narušila tvorbu ledových krystalů a zmrzlina byla co nejjemnější. A věřte mi, jemná opravdu byla.

Tak dobrou chuť přeje Alena

Perníčková zmrzlina

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení