Perníčková zmrzlina s medem

Perníčková zmrzlina nás naprosto uchvátila, dá se říct, že jsme se na ní stali doma závislí a to všichni. Je plná voňavého perníčkového medu a smetany. Nepotřebujete ani žádný zmrzlinovač. Stačí ji správně zamrazit a párkrát promíchat. Zmrzlina bude jemná a bez nežádoucích krystalků. Vše vám důkladně popíšu. Tak pojďme na to.

Recept na perníčkovou zmrzlinu

Na perníčkovou zmrzlinu potřebujeme:

  • 500 ml smetany ke šlehání 30%,
  • 250 ml polotučného mléka,
  • 120 g květového medu,
  • 2 polévkové lžíce perníčkového medu,
  • 5 žloutků,
  • 30 g nastrouhané hořké čokolády – min. 70%,
  • špetka soli.

Postup přípravy perníčkové zmrzliny

Do většího hrnce naliji mléko a polovinu smetany. Přidám špetku soli, květový i perníčkový med. Za stálého míchání vše pomalu zahřeji, dokud se med nerozpustí. Potom směs stáhnu z ohně a nechám hodinu stát při pokojové teplotě. Ve větší misce si rozšlehám 5 žloutků a dám je stranou. Studenou směs mléka, smetany a medu dám zpět na sporák, vliji zbytek smetany a za stálého míchání pomalu přivedu k varu.

Jakmile se začne směs vařit, stáhnu ji na chvilku ze sporáku. Odeberu si 2 polévkové naběračky této směsi a pomalu ji tenkým pramínkem vmíchám metličkou ke žloutkům. Hrnec se směsí dám zpět na sporák, vliji žloutky z misky a přidám nastrouhanou čokoládu. Celý obsah hrnce vařím za stálého míchání na nejnižším plamenu až do zhoustnutí.  Stačí pokud bude směs hustá asi jako řidší pudink. Jakmile je směs hotová, vše přecedím přes jemné síto a naliji do větší plastové misky.

Perníčková zmrzlina

Můžete použít i kovovou misku, záleží na vás. Důležité je, aby směs byla v co nejtenčí vrstvě. Teplou směs nechám chvilku vychladnout při pokojové teplotě, aby nebyla úplně horká a poté ji vložím do mrazáku. Během mražení jsem zmrzlinu několikrát promíchala, abych narušila tvorbu ledových krystalů a zmrzlina byla co nejjemnější. A věřte mi, jemná opravdu byla.

Tak dobrou chuť přeje Alena.

Další zajímavé recepty s medem

Podobné články

Jahodové nanuky

Recept na jahodové nanuky s kokosovou smetanou. Jahodové léto je tady, domácí nanuky chutnají báječně a mrazák raději hlídáme, aby na nás zbyl alespoň jeden...
Podobné články

Medové perníčky

Recept na medové perníčky vykouzlí úsměv na tváři o svátcích i během roku. A Vánoce si bez nich lze jenom těžko představit. Tak proč si nevyrobit své vlastní. Zkuste... 
Podobné články

Náš jablečný závin

Není sice štrúdl jako štrůdl, ale na tomto si fešácky pochutnáte. Krásně zlatavý, lákavě voňavý, svůdně křupavý. K snídani nebo jako odpolední dezert, to si budete lebedit....  
Podobné články

Celozrnné palačinky

Tohle si zkrátka užijete: od snadné přípravy přes mazání (ořechovým máslem, ochuceným medem, marmeládou) až po hodování plné mlaskání a pochvalné....
Používáme ověření věku Adulto