POD STROMEČEK DO 20. 12. 2022

Osvěžující šumivý medový nápoj

Medový kvas je osvěžující, mírně sycený nealkoholický nápoj. A navíc je zcela přírodní.  A to se bude teď v létě přeci skvěle hodit. Mnozí z Vás možná o takovém kvasu slyšíte prvně. Já ho nedávno připravovala poprvé. Ale nebojte. Není to nic složitého. Určitě se Vám povede.

Co budeme potřebovat na medový kvas?

  • 150 g květového medu
  • Hrst rozinek
  • 1 citron
  • 3 litry vody
  • ½ čajové lžičky mouky
  • 5 g čerstvých kvasnic
  • 1 polévkové lžíce vody

Do velkého hrnce jsem dala med, hrst rozinek a oloupaný citron nakrájený na plátky. Citron můžete trochu vymačkat, aby se uvolnila šťáva, protože citronová šťáva podporuje fermentaci. Vše jsem zalila vroucí vodou a pořádně zamíchala, aby se med rozpustil. Jakmile voda vystydne, tak aby byla vlažná, přidám kvasnice rozmíchané s moukou a lžící vody.  Kvas nechám stát v hrnci při pokojové teplotě asi 12 hodin. Po 2-3 hodinách by se měly objevit známky kvašení. To poznáte tak, že se na hladině začne tvořit pěna a tekutina bude cítit nakysle. Jakmile je kvas hotový, vyjmu rozinky a citron. To udělám tak, že celý obsah přecedím přes jemné síto. Následně naleji do čistých lahví, zazátkuji a uložím do lednice. Láhve neplňte až po okraj, kvas je šumivý nápoj, tak pozor ať Vám neuteče.

Dobrou chuť přeje Alena

Kvas z medu

Med květový medový nápoj

kvasový nápoj z medu

Med nápoj

Medový kvas

Kvas nápoj z medu