Dort s ořechy a šípkovým medem

Recept na skutečně jednoduchý dortík s vlašskými ořechy, dýní, skořicí a šípkovým medem. Připravíme ho raz dva, není přehnaně sladký a třeba s kávou skvěle chutná.

Na dortovou formu 20 cm potřebujeme:

  • 2 vejce (o pokojové teplotě),
  • 120 g Medvěda šípkového,
  • 160 g oleje,
  • 190 g hladké pšeničné mouky,
  • 140 g dýňového pyré,
  • 50 g nastrouhaných jablek (může být pyré),
  • 190 g mletých ořechů,
  • 1 lžičku jedlé sody,
  • 1 lžičku skořice,
  • špetku kardamomu,
  • špetku soli.

Vejce ručně vyšleháme metličkou a přidáme vše kromě ořechů, dýně a jablek. Dobře promícháme, přidáme ořechy a dýni s jablky a opět promícháme. Formu vymažeme, vysypeme moukou a naplníme směsí. Pečeme na 170 stupňů asi 30 minut, průběžně kontrolujeme. Hotový dort můžeme ozdobit vyšlehanou šlehačkou nebo smetanou.

Zdroj: https://www.instagram.com/foodadyct/

Dýňový dort s medem